See Woman Eyelashes Close up Eye 1837213 1

Google, retina taraması yapıp kalp krizi riskinizi öngörebilir!

Gözler kalbin aynasıdır lafını boşa söylememişler.

Google’ın yapay zeka yazılımı kalp hastalıklarında risk faktörlerini hesaplamak için kullanabilecek.

Nature Biomedical Engineering dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, Google AI ve Verily Life Sciences (Google’dan ayrılan bir Alphabet yan kuruluşu) tarafından oluşturulan AI algoritması, hastanın kalp gibi büyük bir kardiyovasküler olay geçirip geçirmediğini öngörebilecek.

Kalp hastalığını öngörmeyi öğrenme

Retina üzerinde bu hastalığın görülmesi aslında karşılaşılan bir durum. Doktorlar genellikle diyabet, aşırı yüksek tansiyon, yüksek kolesterol ve göz muayeneleri sırasında bazı kanserler dahil olmak üzere tıbbi durumları retina üzerinden öngörürler.

Bu yeteneği bir nevi taklit ederek, sistemin 284.335 hastadan alınan retina fotoğrafları ve sağlık verilerini analiz etmesi sağlandı. Bu şekilde kardiyovasküler riskleri belirlemek için AI yazılımının öğrenimi sağlandı.

retina taraması

Kardiyovasküler hastalıklar için bilinen risk faktörleri arasında yaş, kan basıncı ve cinsiyet yer alıyor. Bir göz taramasına dayanan algoritma, bir kişinin yaşını 3.26 yıl içinde, % 71 doğrulukla sigara içme durumunu ve ölçümünde bildirilen üst sayının 11 ünitesi içindeki tansiyonu tahmin etmeyi başardı.

Algoritmanın bu faktörleri değerlendirmede çok etkili olduğundan, araştırmacılar kalp krizlerini ne kadar iyi tahmin edebildiğini de görmeye karar verdiler.

Göz taramasından beş yıl sonra önemli kardiyovasküler olay geçiren 150 hastadan alınan verileri kullandılar. (Bu veri kümesi 12.026 kişiyi içerdi, ancak birkaç yüz kişi büyük bir kardiyak sağlık olayı yaşadı ve bu hastalardan 150’sinde klinik veriler mevcuttu.) Araştırmacılar algoritmayı iki retina görüntüsü ile sunduklarında hangisine bir acı çekeceğini tahmin etmelerini istediler. majör kardiyak olay veya felç geçirirken zamanın% 70’inin doğru tarandığını tahmin etti.