Google ve Oracle 1

Google, Oracle’a Milyarlarca Dolar Ödemek Zorunda Kaldı

Google’ın işletim sistemi olan Android’de Java programlama dilini kullanmasından dolayı Federal Temyiz Mahkemesi, Dünya devini Oracle’a tazminat ödemeye mahkum etti.

Oracle’ın Google‘a açmış olduğu telif hakkı davasında; Mahkeme’nin verdiği karar ile Google‘ın Android işletim sistemini oluştururken Oracle’ın sahip olduğu Java programlama arayüzlerini (APİ) kullanmasının şirketin telif haklarını ihlal ettiğine hükmetti.

2016 yılında, Oracle’ın San Francisco Federal Mahkemesi tarafından alınan karar ile Java programlama dilinden Google’ın adil kullanım koşulları çerçevesinde faydalanıldığını kabul ederek; tazminat öndemesine gerek olmadığına karar vermişti. Ancak Oracle’ın olayı Washington‘da bulunan Federal Temyiz Mahkemesine taşıması ile Federal Temyiz Mahkemesi, federal mahkemenin vermiş olduğu kararı iptal ederek Google‘ı tazminat ödemeye mahkum etti.

Oracle, daha önce Google‘dan 9 milyar dolar tazminat talep ediyordu. Ancak şu an için ne kadar tazminat ödeneceğine karar verilmiş değil, bu miktarın  belirlenmesi için dava tekrar federal mahkemeye gidecek.