140529074949 google employees bike 1024x576 1

Google çalışanları, Çin’e özel arama motoru geliştirilmesine karşı

Google, Çin’in kurallarına uyan ve kullanıcı bilgilerini hükümetle paylaşan bir arama moturu geliştirdiği için çalışanlarından tepki gördü.


Google, dünyanın en kalabalık nüfuslu ülkesi Çin’de varlık gösteremiyor ve bu durum şirket gelirinin yükselmesini büyük ölçüde kısıtlıyor. Bu nedenle Çin hükümetinin istediği gibi olan ve ülke ‘kurallarına’ uyan, yani kullanıcılara ve şirkete ait tüm özel bilgileri yetkililerle paylaşan bir arama motoru üzerinde bir süredir çalışıyor. “Dragonfly” kod isimli proje kapsamında tamamen gizli bir şekilde arama motorunu geliştiren şirket, projeden dolayı kendi çalışanlarından tepki gördü.

Dış dünya bir yana, arama motoru projesinin detayları çalışanlarla bile paylaşılmıyor. Bundan dolayı şirket çalışanları proje detaylarını öğrenmek, arama motorunun Association of Computing Machinery’de belirtilen kod ve etik kurallarına uyup uymadığını görmek istiyor. Bu amaç doğrultusunda başlatılan imza kampanyası, şimdiden 1000’den fazla çalışanın desteğini almayı başardı.

Google, Pentagon ile çalıştığı sırada da çalışanlarının desteğini kaybetmiş ve projesinde büyük bir değişim yapmak zorunda kalmıştı. Öyle görünüyor ki Dragonfly projesini de benzer bir son bekliyor.

Kaynak