Gelecekte Tıp (Teletıp)

Gelecekte Tıp (Teletıp)

Artık hayatımızı kolaylaştıran her şeyin yapay zeka ile olduğunu varsayarsak bu kolaylığı tıp alanında gerçekleştirmek üzere Sanal Doktor adı verilen Teletıp sayesinde bizler ile bir araya geldi. Peki;

Nedir Bu Teletıp:

Hayatın artık daha kolay bir hale geleceği ve sağlık alanında yaşanan bu büyük gelişme. Üstelik Teletıp sadece hastalar için değil hekimler, doktorlar ve hastane bütçesine de direkt olarak etki eden bir sistem.

Hekimlerin hastaların hastalıkları konusunda tanı koyması için sanal olarak muayene adı verilen Teletıp ile bu işlem gerçekleşecek. Bu konuda hastaların uzaktan nasıl olacak? Temas ile muayene etmeden olur mu? Gibi söylemeleri elbette olacaktır. Fakat şu bilinmelidir ki tanı koyma işleminde kişinin hikayesi, yaşadığı sıkıntılar, bu şikayetinin ne zamandan beri devam ettiği gibi sorular da tanı koyma da ki en önemli olan hususlardan biridir. Yani Fiziki Muayene ile de tanı koymak mümkün.

Fiziki muayenenin 4 temel bileşeni vardır. Bunlar:

  • İnspeksiyon ( gözlem )

  • Palpasyon ( elle hissederek yapılan muayene )

  • Perküsyon ( parmaklar ile vurarak )

  • Oskültasyon ( steteskop )

ile yapılan muayenelerdir.

Gelecekte Tıp (Teletıp)

Bunların arasında en önemlisi gözlem adı verilen İnspeksiyon muayenedir. Bu da bize şunu gösteriyor ki uzaktan sanal olarak yapılan muayenelerde de başarılı olunması çok olağan bir durum olacaktır.

Acil müdahalelerin gerektirmediği durumlar haricinde hastaların sağlık merkezine gelmesine bile gerek kalmadan sanal doktorlar tarafından muayene edilmesi şu anki yaşadığımız ve Pandemi Süreci olarak nitelendirdiğimiz dönemde de gerek bizim için gerek ise doktorlar için daha faydalı ve sağlıklı olacaktır.

Öncelik olarak uygulamaya ilk başlandığı sıralarda çoğu kişinin büyük bir önyargısı ile karşılaşacağımız bu uygulamanın daha sonralarda herkes tarafından sevilen ve fazlasıyla tercih edilen bir sistem olacağından hiçbir şüphemiz yok.

Teletıp, ticari açıdan kattığı yararlar ile de sağlık sektörüne muhteşem bir geri dönüşü olacak. 2020 yılında ABD’de Sağlık kuruluşlarında ki gelirlerin çok büyük düşüşe geçmesi yapay zeka ile gerçekleştirilen Teletıp sayesinde olduğu da aklımızdan çıkmamalı.