Fransa kömür

Fransa 3 sene içerisinde tüm kömürlü termik santrallerini kapatacak

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ülkesinin 2021 senesine kadar kömür tüketimiyle enerji sağlayan termik santralleri kapatacağını duyurdu. Cumhurbaşkanı, Fransa’nın iklim değişikliğiyle mücadelede öncü olmasını istediklerini, bunun için çaba göstereceklerini paylaştı.

İklim değişikliğinden kaynaklanan felaketlerin arttığı bu zamanlarda Avrupa’nın ileri gelen ülkelerinden birisi olan Fransa, kömürle çalışan termik santrallerini  3 sene içerisinde kapatacağını duyurdu. İlk olarak 2023 senesine kadar bu termik santrallerin kapatılması hedefini belirleyen hükümet, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un yapmış olduğu açıklamayla planı iki sene daha öne çekmiş oldu.

Fransa kömür

Davos’ta düzenlenen World Economic Forum’da (Dünya Ekonomik Forumu) açıklama yapan Macron, kendisinden önce cumhurbaşkanlığı yapan Hollande’nin bu planı hazırladığını ve kendilerinin planı daha da geliştirdiklerini paylaştı. Yalnızca kömürler çalışan termik santralleri kapatmayı amaçlamadıklarını, aynı zamanda birçok alanda değişiklik yaparak Fransa’yı iklim değişikliğiyle mücadelede öncü ülkelerden birisi yapmak istediklerini paylaşan Macron, enerji alanında yenilikler yapmaya devam edeceklerini belirtti.

Fransa Emmanuel Macron

Fransa’nın bu davranışı örnek olabilecek türden güzel bir davranış, ancak ülkede tüketilen enerjinin yalnızca yüzde 1’i kömürden geliyor. Bundan ötürü Fransa’nın bu hamlesinin büyük bir etki yaratmayacağı, şimdilik “sembolik” bir hamle olduğunu da söylemekte fayda var. Umuyoruz ki Avrupa’daki birçok ülkeden çok daha büyük yüz ölçümüne sahip olan Fransa, yakın bir zamanda topraklarındaki yenilenebilir enerjiyi kullanabilmenin daha iyi yollarını bulur ve Avrupa’da yenilebilir enerji konusunda öncülük yapan ülkeler arasına katılır.