Atomun fotoğrafı

Fotoğraf makinesiyle tek bir atomun fotoğrafını çekmeyi başardı!

Oxford Üniversitesi’nde eğitim gören bir öğrenci, sıradan fotoğraf makinesini kullanarak tek bir atomun fotoğrafını çekmeyi başardı.

Oxford Üniversitesi’nde doktora eğitimini sürdüren David Nadlinger, tezi için bugüne kadar yapılmamış bir şey yapmayı başardı. Nadlinger, sıradan bir fotoğraf makinesi kullanarak tek bir atomun fotoğrafını çekti. İşte o büyüleyici fotoğraf:

Nadlinger’ın bu fotoğrafı çekmek için pahalı ekipmanlar kullanmamış olması bilim dünyasını oldukça şaşırttı. Normalde atomların fotoğrafları çekilebiliyor, ancak bunun için son derece pahalı, karmaşık ve hassas ekipmanların kullanılmasına gerek duyuluyor. Bu imkanlara sahip olmadığı için daha basit bir yöntem araştıran Nadlinger, bazı atomların ışığı soğurabilme ve yeniden yansıtabilme özelliğini kullanmaya karar vermiş.

Fotoğraftaki stronsiyum atomu, birbirinden yalnızca iki milimetre uzaklıkta bulunan elektrotlar arasında duruyor. Atom, üzerine yansıtılan ışığı bir süre soğurduktan sonra ışığın kesilmesiyle kısa bir süre için ışık saçıyor. Sıradan bir fotoğraf makinesi de bu anı yakalayabilecek kadar hızlı bir şekilde fotoğraf çekebiliyor.

Elbette fotoğrafta görünen şeyin tek bir atom olduğu söylenemez. Atomlar çok daha küçük boyutlara sahip. Ancak fotoğrafın bu kadar başarılı kabul edilmesinin nedeni, görselde ışığı yayan tek bir atomun bulunduğunun bilinmesi.