2D:4D

Fiziksel güç ve kalp sağlığı parmak uzunluğuyla belirlenebiliyor!

Yüzük ve işaret parmağınız arasındaki farkı ölçerek kalp ve damar sağlığınız, fiziksel gücünüz ve çok daha fazlası hakkında bilgi edinmeniz mümkün. Detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

Sadece yüzük parmağına ve işaret parmağına bakarak bir insanın fiziksel gücü ve davranışları hakkında tahminde bulunabilir misiniz? Bilim insanları bunun bazı durumlarda mümkün olduğunu düşünüyor. Yapılan araştırmalarla çoğu erkeğin yüzük parmağının işaret parmağından uzun, çoğu kadının ise işaret parmağının yüzük parmağından uzun olduğu bulundu. İlk bakışta önemsiz gibi görülen bu fark, aslında kişilerin anne karnında maruz kaldığı hormon seviyelerini gösteriyor.

Araştırmalar, anne karnında fazla testosterona maruz kalan insanların yüzük parmaklarının işaret parmağına kıyasla daha uzun olduğunu ortaya koydu. Yani yüzük parmağı daha uzun olan kişilerin fetüs evresinde testosteron seviyeleri de normalden daha yüksekti. Peki bu ne anlama geliyor?

2D:4D

Testosteron nedir ve neye yarar?

Genel olarak “erkeklik” ile ilişkilendirilen testosteron, aslında sanıldığı gibi yalnızca erkeklere özgü değildir ve erkekteki tek hormon değildir. Bu hormon kas gelişiminde büyük bir rol oynar, damar ve kalp sağlığı açısından son derece önemlidir. Bundan ötürü bilim insanları testosteron seviyesi yüksek olan insanların, yani anne karnında bu hormona daha fazla maruz kalması sonucunda yüzük parmağı işaret parmağından uzun olan kişilerin daha iyi sporcu olabildiğini düşünmektedir. Elbette bu etken sporcunun ne kadar iyi olduğunu belirlemek açısından oldukça yetersizdir, ancak parmaklar arasındaki farkı belirlemek için özel bir hesaplama yöntemi bile geliştirilmiştir.

2D:4D oranı nedir?

2D:4D oranı, yüzük parmağı ve işaret parmağı arasındaki uzunluk farkının hesaplanması sonucunda elde edilen sayıdır. 2D “ikinci parmak” anlamında, 4D ise “dördüncü parmak” anlamındadır.

2D:4D

Yapılan incelemeler 2D:4D oranının sadece fiziksel güç, kalp ve damar sağlığıyla alakalı olmadığını, aynı zamanda davranışsal ve psikolojik farklılıkları da gösterebileceğini ortaya koydu. Her ne kadar testosteron seviyesinin yüksek olması erkekler açısından iyi görünse de uzun yüzük parmağının dikkat bozukluğu, psikolojik sorunlar, empati kuramama gibi sorunların göstergesi olabileceği de biliniyor. Ayrıca yüzük parmağı uzun olan erkekler arasında eşcinsellik çok daha yaygın.

Kadınların testosteron seviyeleri neyi gösteriyor?

Genellikle kadınların yüzük parmağının işaret parmağına kıyasla daha kısa olduğu biliniyor ve bunun da “kadınlık hormonu” olarak anılan östrojenle alakalı olabileceği düşünülüyor. Östrojen, genellikle kadınsı özelliklerle eşleştirilmesine rağmen aynı testosteron gibi yalnızca tek bir cinsiyete özgü değildir ve vücutta farklı görevleri mevcuttur. Anne karnında daha az androjene maruz kalan kişilerin östrojen seviyesi artar ve buna bağlı olarak işaret parmakları daha uzun olur.

Testosteron seviyesi düşük olan, yani daha fazla östrojene sahip olan kadınların doğurganlığı, görsel hafızası gelişir ve solak olma oranı daha yüksektir. Ancak bu kişilerde psikolojik sorunların görülme riski daha yüksektir ve sayısal işlemlerde daha çok zorlanabilir, sporda başarısız olabilirler.

2D:4D

Testosteron seviyesi yüksek, yani östrojen seviyesi düşük olan kadınların ise sporda başarılı olduğu bilinmektedir ancak sosyal ilişkilerde sorun yaşadıkları ve strese yatkın oldukları da gözlemlenmiştir.

Birçok farklı etken mevcut

Bilim insanları 2D:4D oranını kullanarak genel bir kategorilendirme yapmayı başarmıştır ancak bu oranın belirlenmesinde hesaba katılmayan birçok farklı etken de mevcuttur. Kişinin geçmişi, yeme alışkanlıkları, sağlık durumu, soyu, yaşadığı bölge ve daha onlarca etken bu kategorilendirmenin sadece bir tahminden ibaret olduğunu göstermektedir. Bundan ötürü hiçbir bireyin 2D:4D oranına göre yargılanması doğru değildir.