e59a2f70 dcc5 11e6 9d7c be108f1c1dce 1

Fitness uygulaması gizli askeri üslerin yerini açığa çıkardı!

Strava isimli bir fitness uygulaması, koşucularının koşu yaptığı mesafeyi ve koşulan bölgeyi tüm detaylarıyla gösteren bir harita paylaştı. Harita, uygulamayı kullanan askerlerin gizli askeri üslerdeki konumlarını açığa çıkardı.

Mobil uygulamalardaki izinlerin ne kadar önemli olabileceği bir kez daha ortaya çıktı. Strava isimli bir mobil uygulama, kullanıcılarının koştuğu mesafeyi, koşunun başlangıç ve bitiş konumlarını tüm dünyayı kapsayan haritası üzerinden detaylarıyla gösteriyor. Yüklü olduğu cihazların GPS’ini kullanarak bu haritayı oluşturan uygulama, bazı askeri üslerdeki askerlerin konumunu haritada paylaşarak gizli üslerin ortaya çıkmasına neden oldu.

Birçok farklı kaynak tarafından gündeme getirilen olayda en çok ABD’nin Suriye’deki önemli bir üssünden bahsedildi. Ülkenin askeri üssünün konumu bilinmiyordu ve gizli kalması son derece önemliydi. Ancak uygulamayı kullanan askerlerin hareket bilgileri nedeniyle üssün bulunduğu konuma ulaşılabildi.

Strava

Twitter üzerinden yayılan haberde bölgede 3 sene aralıkla uygulamanın kullanıldığı belirtildi. Bir asker 2014 senesinin Aralık ayında, bir diğer asker 2016 senesinin Ağustos ayında koşu yapmıştı. Ayrıca 2016’da Almanya’dan gönderildiği sırada uygulamayı kullanan bir asker de üssün konumunun ortaya çıkartılmasında rol oynadı.

https://twitter.com/Paulmd199/status/957732883090759680

Strava, uygulamanın detaylı haritasında birçok kullanıcı verisinin bulunduğunu, ancak askerlerden bu verileri toplamayı bırakabileceklerini dile getirdi.