Apple FBI 1

FBI ile Apple yine karşı karşıya: Teröristin iPhone’una erişilemiyor

FBI sözcüleri tarafından yapılan açıklamaya göre Teksas’taki terör saldırısını gerçekleştiren kişinin iPhone’unundaki şifreleme nedeniyle soruşturmada ilerleme kaydedilemiyor.

Daha önceki dönemlerde de iPhone’un şifrelemesinden ötürü karşı karşıya gelen Apple ve FBI, bugünlerde Teksas’taki terör saldırısının ardından ele geçirilen iPhone’dan dolayı gergin zamanlar yaşıyor. Kilise içerisinde 26 kişinin öldürüldüğü korkunç saldırıyı gerçekleştiren teröriste ait akıllı telefon, FBI’ın söylediğine göre Apple tarafından geliştirilen şifreleme sisteminden dolayı soruşturmada ilerleme kaydedilemiyor.

FBI’dan Christopher Combs, bu gibi durumlarda kurumunun teknolojiyi üreten şirketlerden yardım istemediği için işlerinin zorlaştığını dile getirdi. Georgia Teknoloji Enstitüsü’nde hukuk eğitimi veren bir profesör ise FBI’ın bu konularda elindekileri kullanmadığını, örneğin teröriste ait olan parmak iziyle iPhone’a erişebileceklerini söyledi. Ancak iPhone’un parmak izi okuma özelliği 48 saat kullanılmamasının ardından devre dışı kalıyor. Yani FBI’ın böyle büyük bir fırsatı kaçırdığı söyleniyor.

iphone apple fbi passcode 100645887 large

Apple yardım etmeyi reddetmişti

San Bernardino’da yaşanan saldırının ardından da iPhone şifrelemesi FBI ve Apple arasında gerginliğe yol açmıştı. FBI, saldırganın iPhone’una ulaşabilmek adına Apple’dan bir arka kapı oluşturmasını istemiş, Apple ise bunun tüm kullanıcılarının gizliliğini tehlikeye atabileceğini söyleyerek FBI’ın isteğini geri çevirmişti. Bir süre sonra FBI iPhone’un şifresini aşmayı başarmış ve Apple, FBI’ın bunu nasıl yaptığını açıklamasını talep etmişti. Ancak tabii ki FBI bu konuda herhangi bir bilgi paylaşmadı.

Teksas saldırganının iPhone’una erişmek ise San Bernardino’dan biraz daha farklı bir konu. FBI bu konuda Apple’dan yardım istemedi ve Apple, 48 saatlik sürenin ardından kuruma yardım edebileceğini açıkladı. Combs’un da açıklamasından yola çıkarak FBI’ın teknoloji şirketlerinden yardım istemek yerine kendi başına hareket etmeyi tercih ettiği anlaşılıyor. Belki de FBI San Bernardino olayının ardından iPhone’un şifrelemesini geçebilmenin bir yolunu buldu ve Apple’a bu konuda bilgi vermemek için şirketle birlikte çalışmak istemedi. San Bernardino vakasında ele geçirilen akıllı telefonun iPhone 5C olmasından dolayı FBI’ın bulmuş olduğu bir tür arka kapıyı bu vakada da kullanabilmesi ihtimali düşük.