FBI direktörü

FBI, akıllı telefonların gizliliğini “büyük bir toplum sorunu” olarak görüyor

FBI Direktörü Christopher Wray tarafından yapılan açıklamalara göre akıllı telefonların sağladığı kullanıcı gizliliği ve bundan kaynaklanan durumlar, güvenlik güçlerinin ve güvenliği sağlamaya çalışan kurumların işlerini yapmasını engelleyerek büyük toplum sorunlarına neden olabiliyor.

Teröriste ait olan iPhone modellerinin şifresini kırma denemeleriyle uzun bir süre gündemde yer bulan FBI, teröriste ait bilgiler elde etmesini zorlaştıran akıllı telefon sistemlerinin bu gibi olaylarda sorun yarattığı açıklamasıyla birçok kişiden tepki görmüştü. FBI bu gibi konularda kişilerin gizliliğinin olmaması gerektiğini düşünüyor ve istediği şekilde, istediği bilgiye erişebilmesinin önünün açılmasını istiyor. FBI’ın bu konudaki görüşü, Başkan Trump tarafından kovulan FBI direktörünün pozisyonuna gelen Christopher Wray tarafından yapılan açıklamayla desteklendi.

Christopher Wray, yaptığı açıklamada FBI’ın siber güvenlik kapsamlı çalışmalarında gizliliğin kendileri için sorun yarattığından bahsetti. Yalnızca teröristlere ait akıllı telefonları değil, aynı zamanda suçluların telefonlarını da kontrol etmeyi istediklerini dile getiren Wray, 30 Eylül tarihinde sonlanan mali yıl içerisinde 7775 cihazdan bilgi edinmeyi denediklerini ve bunu başaramadıklarını söyledi. Bu da direktörün söylediğine göre büyük çaplı toplum sorunlarına neden olabiliyor.

FBI direktörü

“FBI, sıradan vatandaşların cihazlarını kurcalamaz”

FBI’ın işini düzgün bir şekilde yapabilmek için tüm telefonlara ulaşabilmesinin son derece önemli olduğunu söyleyen Wray, FBI’ın yalnızca suçlulara ait olan cihazları incelemek istediğini ve suçsuz, sıradan vatandaşların cihazlarını kurcalamayacağını belirtti. Ancak FBI’ın yalnızca bu sözlerine güven duymak hiç mantıklı olmazdı.