facebook

Facebook Yeni Kurallar İstiyor

Facebook, Mayıs ayındaki Avrupa seçimlerinden önce seçim reklamlarının işlenmesinde değişiklik yapmak istiyor. Amaç, çevrimiçi dış reklamın istenmeyen dış parazit olan çevrimiçi ağ için kullanılmasını önlemektir.

Facebook, yurtdışından finanse edilecek Avrupa seçimleri için siyasi kampanyaları durduracak. Bu, ilgili AB ülkelerinde oy kullanmada dış etkiyi önlemeyi amaçlamaktadır.

Facebook yöneticisi Richard Allen bir blog yazısında, çevrimiçi ağın seçim kampanyası yönetiminde değişiklik yapacağını ve “seçimlerin bütünlüğünü” “yeni araçlarla” koruyacağını söyledi. Dolayısıyla, örneğin Danimarka’dan bir aday için İtalya, Rusya veya ABD’den hiçbir seçim reklamı değiştirilemez. Ayrıca, her türlü politik reklamcılık şeffaflığını arttırıyor, dedi. Bu önlemler Facebook ve Instagram platformlarında uygulanacak.

Yeni Şeffaflık Kuralları

Son zamanlarda, Facebook buna göre Endonezya’daki seçim kampanyasını düzenlemişti. Bundan önce, İnternet devi Kanada’da yapılan parlamento seçimlerinde geçen sonbaharda benzer kısıtlamalar koymuştu.

Kurallar, politikacılara veya siyasi partilere ilişkin reklamların yanı sıra, insanları oylamaya ikna etme veya engelleme girişimleri için de geçerlidir. Aynı zamanda belirlenen şeffaflık kurallarından biri, politik içerikle reklam vermek isteyen herkesin kimliğini ve yerini belirtmesi gerektiğidir. Reklamın parasını kimin ödediği açıkça belirtilmelidir. Reklamlar, yedi yıla kadar halka açık bir veritabanında saklanmalıdır.

Rusya’dan Propaganda Kampanyaları Sonrası Eleştiri

Allen, kampanyadaki değişikliklerin suiistimali tamamen engellemeyeceğini kabul etti. “Kötüye kullanımı tespit ettiğimizde taktiklerini değiştiren akıllı, yaratıcı ve iyi finanse edilen rakiplerle karşı karşıyayız.” Ancak Facebook, yeni araçların platformdaki seçimlerde gelecekteki parazitleri önlemeye yardımcı olacağına inanıyor.

Rusya’nın propaganda kampanyaları 2016’da ABD’nin cumhurbaşkanlığı kampanyası sonrasında popüler hale gelmesinin ardından Facebook ateş altına girmişti. Avrupa Parlamentosu’na seçim 23-26 Mayıs arasında yapılacak.