Facebook şirketinin tarihi

Facebook şirketinin tarihi

Facebook şirketinin büyüme ve girişim tarihi pek çok Facebook kullanıcısı tarafından merak edilen bir konu olarak yer alıyor.

Dünyanın en büyük girişimlerinden birisi olan Facebook, günümüzde 1 milyarın üzerinde kullanıcıya hitap ediyor. Gelişim tarihi en çok merak edilen sosyal medya platformlarından birisi olan Facebook hakkında bilinmesi gereken birçok detay yer alıyor. Mark Zuckerberg’in geliştirdiği ve sonrasında daha da büyüyen bu platformun başına pek çok olay geldi.

Facebook şirketinin girişim tarihi

2000’li yılların başında Harvard Üniversitesi’nde okuyan Mark Zuckerberg, o zamanlar Facebook gibi girişimlere ilgi duyuyordu. Facebook’u kurmadan önce yaptığı girişim Facemash olan Mark Zuckerberg, bu hareketi ile pek çok öğrenciden tepki çekmişti. Çünkü Facemash, Harvard Üniversitesi’ndeki veritabanının öğrenci bilgilerini ve fotoğraflarını içeriyordu. Üniversite öğrencilerini bir araya toplamak isteyen Mark Zuckerberg, bu hareket ile birlikte disipline sevk edildi.

Yaşanan bu olaydan sonra okuldan ayrılan Mark, kendi girişimini kurmak için çalışmalara başladı. Facebook olarak adlandırılan bu girişiminin ilk amacı üniversite öğrencilerinin toplandığı bir ortam olmaktı. Zamanla daha da genişleyen Facebook, diğer üniversitelere de yayıldı ve büyük bir arkadaşlık platformu haline geldi. Facebook, büyüdükçe yatırımcıların da ilgisini çekti ve Facebook’un geliri daha da artmaya başladı.

Facebook şirketinin tarihi

O zamanlar henüz üniversite öğrencilerine açık olan platform, zamanla tüm dünyaya yayıldı ve herkes Facebook’ta bir üyelik almaya başladı. 2000’li yılların ilerleyen dönemlerine doğru internetin en çok ziyaret edilen sitelerinden birisi de Facebook oldu.

Facebook, her ne kadar büyük bir platform olsa da çeşitli eleştiriler ile gündeme gelen bir platform olarak da biliniyor. Bu eleştirilerden birisi de Facebook’un izinsiz bir şekilde yüz tanıma sistemini kullanmasıydı. Bilindiği üzere Facebook’ta bir fotoğraf eklendiğinde o fotoğrafta tanınan yüzler var ise yüz etiketleme sistemi otomatik olarak kişi etiketi öneriyor. Bu durum pek çok kullanıcının şikayet etmesine sebep oldu. Mark Zuckerberg, geçtiğimiz yıllarda kullanıcıların yüz verilerini topladığını belirtti ve tazminat ödedi.