reklamsız Facebook

Facebook, reklamları görmek istemeyenler için paralı olabilir!

Kullanıcılarının bilgilerini reklam gelirlerini arttırmak için kullanmaktan ötürü sorunlar yaşayan Facebook, bir analiz uzmanına göre reklam görmek istemeyen kullanıcıları için sosyal paylaşım sitesini ücretlendirebilir. Tahmini ücret ülkemiz için oldukça fazla.

Cambridge Analytica skandalıyla birlikte Facebook’un kullanıcılarının gizli bilgilerini para kazanmak amacıyla sattığı ortaya çıkmıştı. Sadece Cambridge Analytica’nın faydalandığı uygulamanın değil, aynı zamanda Facebook’un mobil uygulamasının da telefonlardan bilgi topladığı bulunmuştu. Tüm bunların aynı anda gündeme gelmesiyle oldukça zor bir dönem geçiren şirket, bir analiz uzmanına göre kullanıcılarına ücretli üyelik seçeneği sunabilir.

TechCrunch’ın analiz uzmanı Josh Constine tarafından ileri sürülen bu iddiaya göre sosyal paylaşım sitesinde reklam görmek istemeyen kullanıcıların aylık 11 ile 15 dolar arasında bir ücret ödemesi beklenecek. Bu şekilde kullanıcılar kişisel bilgilerinin reklamlar için kullanılmadığından emin olabilecek ve şirket de para kazanmaya devam edebilecek.

reklamsız Facebook

Reklam görmek istemeyen kullanıcılara küçük bir ücret karşılığında reklamsız kullanım deneyimi sunan birçok web sitesi (özellikle haber sitesi) mevcut. Ancak bu sitelerin reklam görmek istemeyen kullanıcılardan büyük bir gelir ettiği söylenemez. Constine, Facebook’un böylesine büyük bir ücretle kullanıcılarının çoğuna reklamsız kullanım deneyimi sunamayacağının farkında, ancak platformun bu şekilde kullanıcı gizliliğine verdiği değeri gösterebileceğini düşünüyor.

Reklamsız Facebook’un ülkemizdeki fiyatı ne olurdu?

reklamsız Facebook

Şirketin Kuzey Amerika’daki geliri ve kullanıcı sayısı hesaplanarak bir kullanıcıdan elde edilen ayık gelirin yaklaşık 7 dolar olduğu bulunmuş. Bu rakam üzerinden reklamsız Facebook’un ülkemizdeki fiyatını hesaplayacak olursak yaklaşık 30 TL’ye denk geliyor. Yani hem bilgilerinizi korumak, hem de reklamları görmeden platformu kullanmak için aylık 30 TL ödemeniz gerekebilir. Birçok kullanıcının bu miktarı ödemeyi kabul etmeyeceğini tahmin ediyorum