Facebook paylaşılmayan videoları bile kaydediyormuş!

Facebook’tan kişisel bilgilerinin bulunduğu arşivi inceleyen bir kullanıcı, sosyal paylaşım sitesine yükledikten sonra paylaşmaktan vazgeçtiği videonun bile arşivde bulunduğunu fark etti. Facebook, bunun bir hatadan kaynaklandığını söyleyerek olayı araştırmaya başladı.

Son günlerde kullanıcı gizliliğinden ötürü zor zamanlar geçiren Facebook, şimdi de kullanıcılarının videolarını onlardan habersiz olarak kaydetmesiyle gündeme geldi. Birçok farklı şekilde kullanıcılarının bilgilerini toplayan sosyal paylaşım sitesi, geçmiş senelerde kullanılan bir video özelliğiyle kullanıcılar tarafından paylaşılmamış olan videoları bile kaydetmiş.

Olay, bir kullanıcının kendi arşivini indirerek bilgilerini incelemesiyle ortaya çıktı. Yıllar öncesine ait bir videoyu arşivinde bulan kullanıcı, bu videoyu hiç paylaşmadığını söyleyerek durumu başkalarıyla paylaştı. Aynı durumda olan kullanıcılar bulduğunda da Facebook’la iletişime geçti.

Facebook
Arşivde bulunan videodan bazı kareler.

Video sahibinin söylediğine göre saklanan videolar, arkadaşların duvarında video paylaşımını mümkün kılan eski bir Facebook özelliği tarafından kaydedilmiş. Bu özellik kullanıcının, herhangi bir arkadaşının duvarında video paylaşmasını sağlıyordu ve videoyu alan kişi de başka bir videoyla karşılık verebiliyordu. Direkt olarak uygulama üzerinden video çekimi yapan özellik, kullanıcının videoyu beğenmemesi durumunda paylaşım yapmadan videonun silinmesini ve yenisinin çekilmesini sağlıyordu. Fakat görünüşe göre kullanıcıların silindiğini sandığı videolar gerçekte silinmiyormuş.

Konuyla ilgili olarak inceleme yapıldığını söyleyen şirket çalışanları, videoların bir hatadan dolayı kaydedildiğini dile getirdi ve sorunu düzeltmek adına çalışmalara başladıklarını belirtti. Belki de gerçekten söylenildiği gibi bir hatadan ötürü videolar kaydedilmiştir, ancak Facebook’un kullanıcı gizliliğini hiçe saydığı olaylar o kadar fazla ki söylenenlere inanmak oldukça zor. Tahmin ediyoruz ki bu gibi haberler yayılmaya devam ettikçe #DeleteFacebook hareketine olan katılım da hızlı bir şekilde artacaktır.