Cevrimici Kurallari 1

Facebook Patronu Çevrimiçi Kuralları Çağırıyor

İnternet devinin eleştirisi daha da artıyor. Mark Zuckerberg şimdi sert değişiklikler için kendi önerilerini sunuyor.

Facebook CEO’su Mark Zuckerberg, İnternet üzerinde uluslararası koordineli bir düzenleme talep etti. Ayrıca AB Veri Koruma Yönetmeliği’ni (DSGVO) dünya için bir rol model olarak vurguladı. Aynı zamanda, genel müdür Sheryl Sandberg, çevrimiçi ağın Christchurch katliamının canlı yayınını izleyen Facebook platformunda canlı yayında kısıtlamaları test ettiğini söyledi. Bu arada Avustralya, Facebook gibi sosyal medya şirketlerini, “acımasız şiddet eylemlerine” tahammül eden yöneticiler için ejderha cezaları ve uzun hapis cezaları ile tehdit etti.

Tek Tip Küresel Düzenlemeler

Zuckerberg, tek tip küresel düzenlemelerin önemini vurguladı. Zuckerberg, “Ulusal düzenlemeler yerine, İnternetin parçalanmasını önlemek için ortak bir küresel çerçeveye ihtiyaç duyulduğuna ve böylece işletme sahiplerinin faydalı ürünler geliştirebileceğine ve tüm insanların aynı korumayı alacağına ikna oldum” dedi.  Yasa koyucuların yeni veri koruma kurallarını kabul ederken, GSYİH’nın açık bıraktığı bazı konulara değinmelerini umuyor.

Çevrimiçi Kuralları

Ayrıca siyasi manipülasyona karşı tedbirlerde Zuckerberg, düzenlemede açıklar görüyor. “İnternet politik reklam yasaları, öncelikle toplumu kutuplaştıran siyasi meseleler yerine adaylara ve seçimlere odaklanıyor” dedi. “Siyasi aktörlerin doğrulanması için tutarlı standartlar olsaydı sistemlerimiz daha etkili olurdu.” Bazı yasalar sadece seçim kampanyaları sırasında geçerlidir. Facebook’a göre, ilgili yasalar “gerçek tehditleri yansıtacak ve endüstri çapında standartlar belirleyecek şekilde” güncellenmeli.

ABD’nin cumhurbaşkanlığı seçim kampanyasının ardından Rusya’dan geniş çaplı bir propaganda kampanyası yapıldıktan sonra Facebook ateş altına girmişti. Her şey ABD toplumundaki bölünmeyi güçlendirmekle ilgiliydi. Bundan sonra, Facebook siyasi konulardaki kötüye kullanım politikalarını sıkılaştırdı. 2017’de Fransa cumhurbaşkanlığı seçimleri ve genel seçimlerden önce binlerce sahte hesap silindi. Yaklaşan Avrupa seçimleri için Facebook  diğer oylardan önce olduğu gibi yurtdışından finanse edilen tamamen politik reklamcılığı yasaklıyor.