Facebook

Facebook, kullanıcılarının kişiliklerini reklamlar için kullanacak

Facebook’un daha fazla reklam geliri elde edebilmek amacıyla yeni bir yönteme başvurmayı planladığı öğrenildi. Sosyal paylaşım platformu, kullanıcılarının kişiliklerini öğrenip buna göre reklamlar göstermeyi deneyecek.

Kullanıcıları hakkında fazla bilgi topladığı ve topladığı bilgileri neredeyse hiçbir kısıtlama olmadan reklamverenlerle paylaştığı için eleştirilen Facebook, görünüşe göre yaşanan olaylardan hiç ders almamış. Sosyal paylaşım sitesi, paylaşılan yeni bilgilere göre kullanıcılarının paylaşımlarını ve profillerini inceleyerek her kullanıcısının kişiliğini öğrenmeyi planlanıyor. Kişiliğin öğrenilmesi, sosyal paylaşım sitesinin kullanıcılara daha tutarlı reklamlar gösterip daha fazla kazanç elde etmesine yardımcı olacak.

Facebook’un bu konudaki planları 2012 senesine uzanan bir patent içeriğinin paylaşılmasıyla ortaya çıktı. Şirket, bugüne kadar hiçbir ürününü iyileştirmek adına kişilik analizleri kullanmadığını dile getirmişti ancak bu patentin varlığı aksini gösteriyor.

Patent, 2012 senesinden bu yana iki kere güncellenmiş ve son güncelleme 2016 senesinde yapılmış. Patent içeriğinde şu anda Cambridge Üniversitesi’nin eğitmen kadrosunda bulunan Michael Nowak ve Dean Eckles isimleri yer alıyor. 10 seneyi aşkın süredir Facebook’ta çalışan ikilinin psikoloji alanında uzmanlığı bulunuyor.