BlackBerry

Facebook’un BlackBerry’den “çaldığı” 5 özellik

BlackBerry, Facebook’un kendisine ait olan bazı patentli teknolojileri izin almadan kopyaladığını ve bu teknolojiler sayesinde bugün birçok kullanıcıya sahip olduğunu açıkladı. Bahsi geçen patentleri sizler için derledik.

Kendi mesajlaşma uygulaması BlackBerry Messenger ile mesajlaşma uygulamaları için yol gösterici olan BlackBerry, Facebook’un ve Facebook’a ait olan Instagram, WhatsApp’ın kendisine ait olan bazı teknolojileri kopyaladığını iddia ediyor. Şirket, son derece önemli olan bu patentlerin kendi izni olmadan kullanıldığını ve yıllar içerisinde bu teknolojilerle Facebook’un milyonlarca yeni kullanıcı kazandığını paylaştı.

BlackBerry

BlackBerry’nin bu iddialarında doğruluk payı olup olmadığını zaman içerisinde göreceğiz, ancak davanın son derece önemli iddialar içerdiği söylenebilir. İşte Facebook’un BlackBerry’den “çaldığı” o patentler:

  • Uygulamaların bildirim sayısı: BlackBerry, uygulamanın bildirim sayısını uygulama simgesinde kırmızı renkle göstermenin kendi patenti olduğunu ileri sürüyor. Bugün birçok mesajlaşma uygulaması ve sosyal paylaşım sitesi uygulaması tarafından kullanılan bu özellik, şirketin söylediğine göre ilk defa BB tarafından kullanılmış.
  • Sohbet sesini kısma: BlackBerry, BlackBerry Messenger’da bazı sohbetlerin sessize alınabildiğini, bu patentli teknolojinin Facebook ve WhatsApp gibi uygulamalar tarafından kopyalandığını iddia ediyor.
  • Etiketleme yardımcısı: BlackBerry, Facebook’taki fotoğrafların etiketleme kısmında kendine ait olan otomatik isim seçme özelliğinin kullanıldığını söylüyor. Bu özellik sayesinde kullanıcı herhangi bir harf yazdığında sistem, girilen harfler üzerinden en yakın isimleri sıralıyor.
  • Mesaj zamanları: WhatsApp, Facebook ve birçok mesajlaşma uygulamasında bulunan mesajın gönderilme zamanına dair bilgi, BlackBerry’nin iddiasına göre ilk olarak kendi mesajlaşma uygulaması tarafından kullanıldı. Şirket, Facebook uygulamalarının teknolojiyi kendisinden kopyaladığını söylüyor.
  • Mobil oyun daveti: Facebook’un belki de en sinir bozucu özelliklerinden birisi olan mobil oyun daveti, BlackBerry’nin iddialar listesinde yer alan bir diğer özellik. Şirketin söylediğine göre bu özellik de kendi mesajlaşma sistemindeki teknolojinin kopyalanmasıyla geliştirilmiş.

BlackBerry’nin davasında yer alan bilgilere göre Facebook’un çaldığı başlıca özellikler bunlar. Şimdilik davanın nasıl sonuçlanacağı konusunda bir bilgimiz yok, ancak BlackBerry’nin büyük iddialarda bulunduğu kesinlikle söylenebilir.