eds

Yeni Trafik Denetleme EDS Sisteminde Hangi İhlale Ne Kadar Ceza Kesilecek

Trafikte kural ihlallerinin tespit edilmesinde önemli rol oynayan trafik kameraları ile kesilen cezaların kapsam alanı genişletildi. Devreye alınan sistemle birlikte, aynı anda birden fazla ihlal yapan sürücüye, ihlal sayısı kadar ceza yazıldı.


Elektronik Denetleme Sistemi (EDS) Kontrol Merkezi’nde yeni bir uygulama başlatıldı. İstanbul genelinde bulunan 763’ü Trafik İzleme, 455’i EDS ve 191’i Plaka Tanıma Sistemi olmak üzere toplam bin 409 kameradan, trafikte birden fazla ihlal yapan sürücülere aynı anda ihlal sayısı kadar ceza kesilebiliyor.

EDS SİSTEMİNİN ÇALIŞMA MANTIĞI NASIL İŞLİYOR?

EDS Kontrol Merkezi Küçükçekmece’de konumlandırılmış durumda. İBB tarafından kurulan ve İl Emniyet Müdürlüğü ile yapılan protokol ile işletilmesi emniyet birimlerine bırakılan EDS’ler ve İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü’nün Trafik İzleme ve Plaka Tanıma Sistemi kameraları yer alıyor. Sistemin tespit ettiği ihlaller, EDS Kontrol Merkezine iletililip ihlali gerçekleştiren araçların sahiplerine gerekli cezai işlemler uygulanıyor.

Aynı anda bir çok ihlali gerÖrneğin, kırmızı ışıkta geçtiği tespit edilen bir sürücünün, aynı anda emniyet kemeri takmadığı ya da cep telefonuyla konuştuğu tespit edilirse, aynı anda 3 ceza birden yazılabiliyor. Başka bir örnekte ise, bir motosiklet sürücüsü hız ihlali yaparsa, aynı anda sürüşünü kask takmadan gerçekleştirirse, iki ihlalin cezası aynı anda plakaya yazılıyor.

EDS Sisteminde Hangi İhlale Ne Kadar Ceza Kesilecek

İstanbul’da 159’u kırmızı ışık, 97’si emniyet şeridi, 41’i ortalama hız, 21’i ters yön, 92’si park, 16’sı tramvay yolu, 9’u ofset tarama, 3’ü yaya geçidi, 6’sı dönüş yasağı ihlal tespiti yapan ve 11’i de mobil olmak üzere 455 kamera aracılığıyla trafikteki ihlaller tespit ediliyor. EDS ile birlikte, ortalama hızı aşana 235, trafik ışıklarının bulunduğu yerlerdeki ofset tarama bölgesini geçene 108, tramvay yoluna girene 108, dönüş yasağına uymayana 108 ve emniyet şeridini ihlal edenlere 235 lira ceza veriliyor.