Dünya nükleer silah

Dünya’yı kaç adet nükleer silah yok edebilir?

Bilim insanları, gezegenimizi yok etmek veya Güneş’e göndermek için kaç adet nükleer silah gerektiğini hesapladı.


İnsanlık tarihinin en güçlü, en korkutucu ve en etkili silahları olan nükleer bombalar, birkaç saniye içerisinde devasa şehirleri yerle bir edebiliyor. İlk defa İkinci Dünya Savaşı sırasında bir şehir üzerinde kullanılan bu silahlar, insanlar bir gün Dünya’yı tamamen yok etmeye karar verdiğinde başvuracağımız ilk seçenek olarak bir kenarda bekliyor.

Gizmodo ekibi, birkaç bilim insanına Dünya’yı yok etmek veya yörüngesinden çıkararak Güneş’e göndermek adına kaç adet nükleer bombaya ihtiyacımız olduğunu (sadece meraktan, umarız) sormuş. Basit formüller ve birkaç veriyi kullanan bilim insanları da, bu iç açıcı soruyu ciddi bir şekilde cevaplamış. İşte verilen cevaplardan bazıları:

Konstantin Batygin (Gezegensel astrofizikçi):

Dünya’yı direkt olarak yok etmek veya Güneş’e itmek yerine dönüşünü durdurmanız yeterli olacaktır. Böyle bir şeyi yapmak için gezegenimizin kinetik enerjisini öğrenmeliyiz. Bu enerji seviyesi Dünya’nın kütlesi ile yörüngesel hızının karesinin çarpımına eşittir ve hemen hemen 10^40 erg’dir. Starfish Prime testinde yaklaşık 10^22 erg enerji açığa çıkmıştı. Bundan yola çıkarak bize 600.000.000.000.000.000 nükleer silahın gerekli olduğu söylenebilir.

Luke Dones (Kıdemli bilim insanı):

1 megaton bombanın enerjisi 4 x 10^15 jul’a eşit. Dünya’nın kinetik enerjisi ise yaklaşık 3 x 10^33 jul olarak biliniyor. Bundan yola çıkarak toplamda 10^18 megaton gücündeki bombalara, ya da diğer bir değişle 1.000.000.000.000.000.000 büyük bombaya ihtiyacınız var. Bu hesaplama, bombaların tüm enerjisinin Dünya’yı Güneş’e doğru itmek için harcandığı düşünülürse doğru ancak böyle bir şey mantıken mümkün değil.

Janine Krippner (Volkanbilimci):

Dünya üzerindeki en büyük yanardağ patlamaları bile bizi Güneş’e doğru göndermediyse, herhangi bir bombanın bunun başarabileceğinden oldukça şüpheliyim. Yüzlerce, hatta binlerce nükleer silah gücüne eşdeğer olan patlamalara tanıklık ettim ve bunlar tarihteki en büyük patlamalar bile değildi.

Dünya nükleer silah

Bilim insanlarının açıklamalarından da görebileceğiniz üzere istesek de gezegenimizi yok etme gücüne sahip değiliz. Ancak mevcut durumumuza bakacak olursak, küresel ısınma ve çevre kirliliğinden kaynaklı diğer sorunlarla yakın bir tarihte tüm insanlığı yok etme ve yanımızda da milyonlarca türü götürme ihtimalimiz mevcut. Bunun da büyük bir “başarı” olduğuna hiç şüphe yok.

Kaynak