Dünya’nın manyetik alanı kayıyor ve nedeni hala bilinmiyor

Dünya’nın manyetik alanı, gezegen üzerinde canlılığın varlığı açısından olmazsa olmazlardan birisi ve manyetik alanın hızlı bir şekilde kaydığı tespit edildi. Bilim insanları, uzun bir süredir devam eden bu kaymanın neden gerçekleştiğini hala bulabilmiş değil.

İnsanlık, yaklaşık 400 senedir gezegenimizin manyetik alanını bir şekilde ölçümlüyor. Yeryüzünü Güneş’ten gelen zararlı ışınlara karşı koruyan bu kalkan benzeri yapı, bilim insanlarının yaptığı son ölçümlere göre hızlı bir şekilde batıya doğru kayıyor.

Manyetik alandaki bu değişimin nedeni henüz bilinmiyor, ancak konuyla ilgili bazı hipotezler mevcut. Bunlardan birisi de manyetik alanın Rossby dalgalarından kaynaklı olarak kaydığını yönünde. Rossby dalgaları büyük sıvı kütlelerinin konum değiştirmesiyle ortaya çıkar ve “gezegensel dalgalar” olarak da bilinir. Dünya’nın çekirdeğindeki hareketlerin yeryüzü katmanları arasında Rossby dalgaları oluşturduğu ve bu katmanların gezegenimizden farklı olarak batıya doğru hareket ettiği biliniyor. Bilim insanları da bu hareketler sonucunda Rossby dalgalarının batı yönünde olduğunu, manyetik alanı bu yönde hareket etmeye zorlanıyor olabileceğini düşünüyor.

Dünya’nın manyetik alanı

Bir diğer hipotez de, dış yeryüzü katmanının üzerinde manyetik alanın orta noktasının bulunduğu ve bu noktanın katmanla birlikte hareket ettiği yönünde. Bilim insanları böyle bir manyetik değişimin mümkün olduğunu belirtiyor fakat manyetik alanın orta noktasının bulunduğu fikrini destekleyen hiçbir kanıt mevcut değil.

Dünya’nın manyetik alanı kayarsa neler olur?

Manyetik alandaki hareketliliğin Dünya açısından olumlu bir sonucu olmayacağından eminiz. Bilim insanlarını endişelendiren asıl konu, kayma sonucunda Güneş’ten gelen yüklü parçacıkların yeryüzüne ulaşabileceği bir noktanın açılabilecek olması.