32T mıknatıs

Dünyanın en güçlü mıknatısıyla tanışın: 32T

Bilim insanları dünyanın en güçlü mıknatısını üretmeyi başardı. 32 tesla gücündeki mıknatıs, kendinden önceki rekor sahibi mıknatıstan tam yüzde 33 oranında daha güçlü. Detaylar haberimizde.

ABD’de bulunan National High Magnetic Field Laboratory (NHMFL) dünyanın en güçlü mıknatısını üretmeyi başardığını duyurdu. Birçoğunu görmesek bile motorlardan trenlere, tıbbi cihazlardan elektrikli süpürgelere kadar sayısız alanda ve cihazda kullanılan mıknatıslar, bilim insanları açısından modern yaşamı bulunduğu konuma getiren “olmazsa olmazlar” arasında bulunuyor.

NHMFL tarafından üretilen mıknatıs tam 32 tesla gücünde. Mıknatısların gücünü ölçmek adına kullanılan bu özel birime aşina değilseniz, üretilen mıknatısın buzdolaplarındaki süslerde bulunan mıknatıslardan 3000 kat daha güçlü olduğu bilgisi 32 teslanın gücünü anlamanıza yardımcı olabilir. Yeni mıknatıs kendinden önceki rekor sahibinden tam yüzde 33 daha güçlü. Bu alandaki çalışmalara bakacak olursak, bilim insanları bu mıknatısı üreterek son 40 senedeki araştırmaların tümüne eşdeğer miktarda ilerleme kaydetmiş oldu.

https://youtu.be/EtLclWbAeOU

32T olarak isimlendirilen mıknatısın üretiminde yüksek ve düşük sıcaklıklarda etkinleşen süperiletkenler kullanılmış. Süperiletkenler, elektriği iletmede yaygın olarak kullanılan bakır gibi maddelerden daha iyi bir şekilde elektriği üretiyor ve bu maddeler gibi akıma direnç göstererek elektriğin bir kısmının ısı enerjisine dönüşmesine neden olmuyor.

32T mıknatıs

NHMFL’de görevli bilim insanları, senenin başında 41,4 teslalık manyetik alan üretmeyi başararak farklı bir rekora imza atmıştı. 32T’nin manyetik alan üretiminde rol alması ve manyetik alan oluşturmak için gereken enerjiyi kayda değer miktarda azaltması bekleniyor. Rekor sahibi manyetik alanın oluşturulabilmesi için yaklaşık 32 megawatt güç kullanılmıştı.