Dünyanın en eski peyniri analiz edildi

Bilim insanları, 3300 yaşındaki peynirin analiz sonuçlarını paylaştı. Bulgular, peynirin içerisinde tehlikeli bir hastalık olduğunu ortaya koydu.


Mısır’ın eski başkenti Memphis’in yönetici olan Ptahmes’in mezarını açan bilim insanları, tam 3300 yaşında olan devasa bir peynirle karşılaştı. Seneler içerisinde büyük bir yapısal değişim geçirmiş olmasına rağmen az da olsa görünüşünü korumuş olan peynir, içerisinde dünyanın en yaşlı bakterilerini bulundurabileceği düşüncesiyle bilim insanlarını heyecanlandırdı.

Bulduklarının peynir olduğunu doğrulamak için ilk olarak protein analizine başvuran bilim insanları, ellerinde 33 asırlık bir peynir olduğunun doğrulanmasının ardından çeşitli bakterileri aramaya başladı. Arama sonucunda peynirde “Brucellamelitensis” isimli bir bakteri türünün yaşadığı tespit edildi. İsminden türetilmiş Brucella hastalığına neden bu bakteri, büyükbaş hayvanlar başta olmak üzere genellikle hayvanları hasta ediyor. Pastörize edilmemiş süt ürünleri aracılığıyla insanlara da bulaşabilen bu bakteri, vücudun tehlikeli noktalarında konumlanarak ölümle sonuçlanabilen semptomların ortaya çıkmasına neden olabiliyor.

Bu analiz sonucu da şunu gösteriyor ki mumyalama işlemini gerçekleştirenlerin inandığı gibi ölen kişi dirilecek olsaydı, muhtemelen bu peynirden kaptığı hastalıktan ötürü bir kez daha ölecekti.

Kaynak