Otomobilteknolojisi 1

Dünden Bugüne Otomobil Teknolojisi

Tekerleğin keşfinden teknoloji harikası araçlara..

İlk terkerlek yaklaşık 5000 yıl önce Mezopotamya’da keşfedildi. MÖ 2000 li yıllarda da Tekerleğin atlı arabalarda kullanılması ile ilk taşıma araçlarının ortaya çıktığını söyleyebiliriz.

19. yüzyılda buharın bir enerji kaynağı olarak kullanılabileceğinin keşfedilmesi ile başlayan ve içten yanmalı motorlar ile birlikte petrolün kullanılması ile birlikte gelişen, günümüzde ise elektirik enerjisi gibi alternatif enerji kaynakları ile çalışırken; aynı zamanda teknoloji ürünlerinin de sonuna kadar kullanılarak, gerek yük taşımasında gerekse ulaşım aracı olarak kullanılmasında hayatımızın önemli bir parçası olan otomobiller…

1600 lü yıllara da Newton’un buharlı makine (Dıştan Yanmalı motor) ile çalışan arabasını tasarlaması ile ilk atsız araba yani diğer adı ile otomobil dünya ya gelmiş oldu. 1712 de ise Thomas Newcomen ilk buhar makinesini yaptı.. Bu gelişmelerden sonra Otomobil  her geçen günde gelişen teknoloji ile sürekli olarak gelişti ve değişti..

Günümüzde ise üretim bantlarında ki paletler üzerinde yürüyen parçaların gelişmiş bir teknoloji ürünü olan robotlar tarafından şekillendirilmesi ve birleştirilmesi ile oluşmakta; çeşitli kaynaklarda ilk otomobil’in 100.000 den fazla parçanın bir araya getirilmesi ile el işçiliği ile oluşturulduğu belirtildiğini düşünürsek bu yapının kurulması için Teknolojinin nereye geldiğini bize gösterdiğini söyleyebiliriz.

Günümüzde otomobiller petrol ürünleri ile Benzin, Mazot, Otogaz, Elektrik enerjileri ile çalıştıklarını görüyoruz.

Benzin ile çalışan motorlar yani içten yanmalı motorlar benzini motor içinde yakarak benzin enerjisini hareket enerjisine çevirmektedir. Bu yüzden içten yanmalı motor ismini almıştır. Günümüzde git gide yaygınlaşan elektrikli araçlar gün geçtikçe gelişmekte ve yenilenmektedir.

Bu araçların içinde kullanılan görüntü, Ses  takip teknolojileri ise evrilerek gelişmektedir.

Bu teknoloji o kadar çok hızlı gelişmeye başladı ki artık günümüzde Google başta olmak üzere bir çok firma sürücüsüz araçlar geliştirmekte ve geliştirmeye de devam etmekte..

 

Yakın zaman da Rusya’dan gelen bilgilere göre geliştirilen robotlar ile araç sürüsü gerçekleştirilebiliyor.

Belli oluyor ki bu süreç de  internet’in hayatımıza girmesi ile çok hızlı gelişen, yazılım ve donanım teknolojisinin büyüme hızı ile benzer şekilde hızlanarak yakın bir tarih de hayatımıza girecek gibi gözüküyor.