Little Ripper

Drone, yüzücüleri köpekbalığı saldırısından kurtardı

Little Ripper olarak isimlendirilen ve Avustralya’nın tehlikeli okyanuslarında köpekbalığı hareketlerini izlemek ve yüzücüleri korumakla görevlendirilen drone, ilk defa yüzücüleri kurtarmayı başardı. Olay, tarihdeki ilk okyanusta drone ile cankurtarma görevi olarak tarihe geçti.

Drone’lar ilginç özellikleriyle hayatımızda yer edinmeye devam ediyor. Avustralya tarafından Little Ripper olarak isimlendirilen ve ülkenin okyanus kıyılarında köpekbalığı hareketlerini izlemek, belirli durumlarda yüzücüleri korumak gibi görevlere sahip olan drone, bugün ilk kurtarışını yaptı. 250 bin dolarlık köpekbalığı tespit programının en önemli parçalarından birisi olan Little Ripper, testlerin yapıldığı sırada yetkililerden gelen bir haberle harekete geçti. Devreye sokulmasından yalnızca 70 saniye sonra drone yüzücüleri tespit etmeyi başardı ve yanlarına ulaştı. Bir şişme botu yüzücülere bırakan ve güvenle sahile döndükleri sırada onları izleyen Little Ripper, okyanusta cankurtaranlık yapan ilk drone olarak tarihe geçti.

Little Ripper drone

Avustralya, Little Ripper’ı bu gibi durumlarda yardımcı olmasının yanı sıra bilimsel incelemelerde de kullanmayı istiyor. Drone’un dahil olduğu proje, yüzücüleri korumanın yanı sıra belirli etkenlerden ötürü karaya yaklaşan köpekbalıklarının da doğal yaşam ortamlarına döndürülmesine yardımcı olacak. Genellikle köpekbalıkları, suların ısınmasından kaynaklı olarak kıyıya yakın yerlerde yetişen bitkileri yiyen balıkların ardından kıyıya yaklaşıyor.