blackhawk.29012387976 a5376cd35a k 2 1

Drone ile askeri helikoptere çarpan kişi suçlu bulundu

Bir drone sahibi, cihazını kullandığı sırada gözden kaybederek drone’un askeri helikoptere çarpmasına neden oldu. Olayla ilgili soruşturma yürüten kurum, drone sahibini suçlu buldu. Detaylar haberimizde.

Drone’lar son derece eğlenceli ve ilgi çekici cihazlar, ancak dikkatsiz şekilde kullanılmaları oldukça kötü sonuçlar doğurabilir. Staten Island üzerinde drone’unu uçurduğu sırada askeri helikoptere zarar veren Tantashov isimli drone kullanıcısı da buna iyi bir örnek.

Eylül ayında gerçekleşen olay, Tantashov’un drone’unu alarak deniz kenarında cihazıyla oynamaya gitmesiyle başlamıştı. Bir süre drone’u kullanmasının ardından cihazı görüş açısından çıkacak kadar ileriye gönderen Tantashov, drone’u geri getirmeyince birkaç dakika cihazını aramış ve en sonunda drone’un suya düştüğünü sanarak eve dönmüş. Ancak drone’un geri dönmemesinin nedeni suya düşmesi değil, bir askeri helikopterin (Sikorsky UH-60M Black Hawk) ana rotoruna çarpmış olmasıydı. Bu çarpışma, cihazı anında parçalara ayıran ana rotorda yaklaşık 3,5 cm uzunluğunda bir iz oluşmasına neden olmuştu. Yetkililer çarpışmaya neden olan cihazın sahibine ulaşmak için drone’un motorundaki numara üzerinden üreticiye, buradan da Tantashov’a ulaşmayı başardı.

Drone'un çarptığı helikopter

Bu ilginç olayı araştıran NTSB (Ulusal Ulaşım Güvenlik Kurulu) bugün açıkladığı kararıyla Tantashov’un suçlu olduğunda karar kılındığını duyurdu. O sırada bölgede drone uçurma yasağının olduğunu ve drone kullanıcısının cihazını gözden ayıracak kadar uzağa göndermesinin yanlış olduğunu söyleyen NTSB, Tantashov’u yüklü bir para cezasına çarptırabilir.