NASA Europa mektup

Dört yaşındaki astronom, NASA’ya gönderdiği Europa mektubuna yanıt aldı

Dört yaşındaki astronomi meraklısı, babasıyla birlikte NASA’ya gönderdiği Europa konulu mektuba sevimli bir cevap aldı.


Dünyanın en ileri uzay araştırma kuruluşu olan NASA, gelecek nesillerin de gökyüzünün ötesine ilgi duyması ve kendini bu yönde geliştirmesi adına elinden geleni yapıyor. Her sene eğitim kampları hazırlayan, etkinlikler düzenleyen ve hatta dünyanın dört bir yanındaki takipçilerine ücretsiz olarak resimler, afişler ve posterler gönderen kuruluş, dört yaşındaki astronomi meraklısından gelen sevimli mektubu da karşılıksız bırakmadı.

Ars Technica yazarı Cyrus Farivar ve dört yaşındaki kızı tarafından hazırlanan mektup, NASA’nın deneyimli astronomlarından birisi olan Dr. David Richard’a gönderildi. Farivar, yüksek miktarda su bulundurması nedeniyle Europa’da yaşamın bulunabileceğini, bu ihtimalin de küçük kızının dikkatini çektiğini belirtti. Bu nedenle küçük astronom, babasına yazdırdığı mektupta Dr. Richard’a Europa’yı inceleyecek Europa Clipper uzay aracının daha iyi fotoğraflar çekmesi için nasıl yardımcı olabileceğini sordu. İşte gönderdiği mektup ve gelen yanıt:

Yazdığın için teşekkür ederim. Europa Clipper bir resmini iliştirdim, arkasında Europa ve onun da arkasında Jüpiter bulunuyor. Bu resim bir sanatçı tarafından yapıldı ancak gerçekte de buna benzer bir manzarayla karşılaşırdık. Europa, Güneş Sistemi içerisindeki en ilginç gök cisimlerinden birisi. Çünkü Güneş’ten çok uzakta bulunmasına ve çok soğuk olmasına (-184 derece) rağmen Jüpiter Europa’nın sıcak kalmasına yardımcı oluyor. Dünya ve Ay’a benzer şekilde Europa, Jüpiter etrafında döndüğü sırada Jüpiter’in büyük yer çekimi onu sıkıyor ve ileri geri gitmesine neden oluyor.

Şekli düzleşiyor ve ardından yeniden eski haline dönüyor. Bu süreçten dolayı içerisinde yüksek miktarda ısı ortaya çıkıyor ve muhtemelen bundan dolayı yüzeyinde çatlaklar (turuncu çizgiler) mevcut. Bu hareketlerle birlikte içerisindeki buzu eritebilecek ve sıvı sudan oluşan bir okyanus oluşturabilecek ısıya erişebilir ve bu okyanusta bazı canlı türleri yaşıyor olabilir. Henüz bunu bilmiyoruz ancak öğrenmek istiyoruz. Europa Clipper, Europa’yı ve buzun altında gizlenenleri öğrenmek adına büyük bir adım olacak. Europa Clipper şu an planlanma aşamasında, bu nedenle şu an yapabileceğimiz pek bir şey yok ancak internet üzerinden süreci takip edebilir ve durumunu öğrenebilirsin. Umarım bu yardımcı olmuştu, yazdığın için tekrar teşekkür ederim.

Arkadaşın, Dave.

NASA’da çalışan bir bilim insanının küçük bir kızın mektubunu cevaplaması, hikayenin paylaşılmasıyla birlikte sosyal medyada birçok kişiden takdir topladı. Dr. David Richard, bu saygıdeğer hareketiyle gelecek nesillerin ve onların hevesinin bizler için ne kadar önemli olduğunu bir kez daha hatırlatmış oldu.

Kaynak