DGJgG0qXkAExk8k 1

Doğayı kurtarmak için “sim” kullanımı yasaklanabilir

Bilim insanları doğaya zarar verdiği gerekçesiyle sim kullanımının dünya çapında yasaklanmasını talep ettiler. Son derece küçük olan bu maddeler, çeşitli yollarla canlıların vücuduna giriş yapabiliyor.

Küresel ısınmanın ve çevre kirliliğinin etkilerini fazlasıyla hissetmeye başladığımız bir dönemde yaşıyoruz. Bilim insanları tüm dünyanın bazı konularda bilgi sahibi olmasını ve günlük hayatımızda yer alan bazı şeyleri, doğaya zarar vermelerinden ötürü kullanmayı bırakmamızı istiyor. İlginç bir şekilde bu listeye dahil olan ve muhtemelen doğaya zararlı olabileceğini hiç düşünmediğimiz şeylerden birisi de sim.

Oyuncakların, yapıştırmaların, resimlerin ve daha birçok şeyin daha parıltılı, hoş ve çekici durmasını sağlayan simler, bilim insanlarının yaptıkları araştırmalara göre doğaya varmaları durumunda son derece tehlikeli olabiliyor. Üretildikleri maddelerden ötürü doğada çözünmeyen ve çok küçük olmalarından dolayı kolayca taşınabilen simler, çeşitli yollarla canlıların vücuduna giriş yapabiliyor. Az miktarda olsa bile balıklar, böcekler ve kuşlar gibi canlılara büyük oranda zarar verebilen bu plastik maddeler, konuyla ilgili araştırmalar yapan Profesör Richard Thompson’ın söylediğine göre bir an önce yasaklanmalı.

IMG 6121

Mikroplastik olarak sınıflandırılıyor

Doğada çok uzun bir zaman çözünmeden kalabilen ve üretimi son derece kolay olan plastikler, çok küçük parçalara ayrılıp doğaya karışabiliyorlar. İlk olarak yaşam alanlarına zarar veren, ardından canlıların vücuduna giriş yapan mikroplastikler, sindirilemedikleri ve kanserojen oldukları için çok büyük bir tehdit olarak görülüyor.