laptop temizleme 1

Dizüstü Bilgisayar Nasıl Temizlenir?

Laptop temizleme en önemli işlerden biridir, her gün kullandığımız diz üstü bilgisayarlarımız toz tutar ve bu toz verimli çalışmayı engellediği gibi, sağlık sorunlarına da yol açabilir.  Laptop düzenli temizlenirse ömrü uzar. Bu işi düzgün yapabilmek için laptop nasıl temizlenir konulu makalemizi okuyup söylenenleri sırasıyla uygulayın. Dizüstü bilgisayarınızı temizlemek, makinenin ömrünü uzatmanıza yardımcı olabilir. Bilgisayar klavyeleri mikroplar için üreme alanlarıdır. Bu mikropları etkili bir şekilde temizlemek için size verdiğimiz önerileri madde madde takip edin.

laptop temizleme

 

Dizüstü Bilgisayar Nasıl Temizlenir?

  • Dizüstü bilgisayarı kapatın ve altındaki pili çıkarın. Kısa devreyi önlemek için bunu yapmanız gerekiyor
  • Dizüstü bilgisayarı açın.
  • Dizüstü bilgisayarı ters çevirin ki klavye tuşları arasında sıkışmış tortuları yere dökülsün.
  • Klavyeye basınçlı hava püskürtün.
  • Pamuklu çubuklarınızı kolonya-alkol veya sirkeli su sıvısına batırıp tuşları tek tek temizleyin.
  • İkinci aşamada laptop bilgisayar klavyesini sıcak suya atacağınız çamaşır suyu ile sulandırılan sıvıya batırdığınız pamuklu beyaz bezle silmeye başlayın.
  • Ekranı temizlemek için de LCD ekran temizleyici spreyler veya cam-sil kullanabilirsiniz.
  • Şimdi laptop klavye ve ekranı temizlendiyse, artık işlemci fanınızı da temizleme zamanı gelmiş demektir. Kasa altındaki vidaları dikkatle sökerek ve sökerken de bu işlemi videoya alarak, neyi nereden söktüğünüzü bilerek çalışın.
  • Laptop işlemci fanını söküp temizlemeniz gerekir. Ayrıca o fanı söktüğünüzde, altında termal macun çekilmiş bir işlemci göreceksiniz. O macunu işlemci üzerinden kazıyarak yüzeyi temizleyin ve yeni macun çekin. Yeni macun çekmek için plastik spatula kullanın. Çok ince bir tabaka çekmeniz ve işlemcinin sınırlarına taşırmamanız gerekiyor.
  • Şimdi de ekran kartı fanına basınçlı hava üfleyin. Sonra da fanı sökerek, altındaki çipe termal macun çekin.

 

Termal Macun Nedir Ne İşe yarar?

Termal macun, işlemci üzerindeki ısıyı kendi üzerine alır sonra da fan o ısıyı dağıtır. Bu macun bilgisayar ürünü satan mağazalarda 3-5 TL fiyatla alabileceğiniz bir macundur.

 

Laptop Temizliği Ne Sıklıkta Yapılır?

 

Sık kullanılan laptopların 6 ayda 1 temizliğinin yapılması önerilir. Bu donanımsal temizliği yaptıktan sonra da yazılımsal temizlik yapmalısınız. Dağınık dosyalarınızı disk birleştirme işlemi ile toparlamalısınız. Geri dönüşüm kutusunu tamamen boşaltmalısınız. Virüs taraması da yapmalısınız.