Darwin haklıymış: Örümcekler, atmosferdeki elektriği kullanarak uçabiliyor!

Charles Darwin‘in örümceklerin uçtuğu yönündeki iddiaları doğrulandı. Sekiz bacaklılar, atmosferdeki elektrikle uçabiliyor.


Farklı vücut yapıları, ürkütücü görünüşleri ve hem ilgi çekici, hem de tehlikeli doğalarıyla tüm canlılar arasında en sıra dışı olanlar kategorisinde bulunan örümcekler, bilim insanlarına göre uçabiliyor. Evrimin babası olarak tanınan Charles Darwin tarafından ortaya atılan bu iddia, sonunda bilim tarafından da kanıtlandı.

Aslında örümceklerin uçmasının, oluşturdukları ağ baloncuklarının rüzgar tarafından desteklenmesiyle gerçekleştiğini biliyoruz. Ancak yeni bulgular, sekiz bacaklı bu canlıların atmosfer ve yeryüzü arasındaki elektrik farklılığını kullanarak kolayca yükselebildiğini gösteriyor.

Charles Darwin örümcekler

Atmosfer ve yeryüzünün atmosferik potansiyel gradyanı, yani elektriksel yük farklılığı, iki bölge arasında yük değişiminin yaşanmasını sağlıyor ve bu da, bacaklarındaki ince kıllar sayesinde örümceklerin metrelerce ve hatta kilometrelerce yukarıya taşınabilmesini mümkün kılıyor. Bu ilginç canlılar, bacaklarındaki kılları açtıklarında yükseliyor ve kılları indirdiklerinde inişe geçiyor.

Bu şekilde uçan örümceklerden birisine yeryüzünden tam 4 km yükseklikte rastlanmış. Yani bu tekniği kullanarak kilometrelerce öteye yolculuk etmeleri hiç de zor değil. Tek ihtiyaçları olan şey, üzerinde bulundukları alanın yıldırımlarla yeterince elektrik yükü kazanmış olması.

Charles Darwin örümcekler

Darwin, örümceklerin bir şekilde çok uzak mesafelere uçarak seyahat edebildiğini keşfetmiş, fakat bunu nasıl yapabildiklerini bir türlü anlamamıştı. Bilim insanı, en az 100 km ötede bulunan bir örümceğe rastladığından ve onun buraya kadar nasıl geldiğini anlamadığından günlüğünde bahsetmişti.

Kaynak