daniel bernoulli 1

Daniel Bernoulli kimdir bilime ne tür katkıları olmuştur?

1700 yılında doğup 1782 yılında ölen Daniel Bernoulli hidrodinamik biliminin babası olarak bilinmektedir. sıvıların hızlarının sıvı basıncını nasıl etkilediğini açıklayan bir sistem tasarladı ve bugün Bernoulli deneyi hala teknoloji fakültelerinde Mühendislik bölümlerinde akışkanlar mekaniği dersinde öğrencilere gösterilmektedir. aynı zamanda Bernoulli etkisi olarak bilinen uçak kanatlarının uçağı nasıl yükselttiği konusunu da açıklamıştır. Bernoulli’nin bir diğer çalışması ise, iktisat alanında  riski teorisi üzerinedir.

daniel bernoulli

Daniel Bernoulli Kimdir?

Daniel Bernoulli 1700 yılında Hollanda’da doğmuş çok zengin bir ailede dünyaya gözlerini açmış. Genellikle zengin bir ailede iseniz, iyi bir eğitim alırsınız ve yoğunlaştığınız alanda, imkanların geniş elverişliliği sayesinde çabucak ilerleyebilirsiniz. Ya da çok yoksul ve çaresiz kalırsınız, her şeyinizi ortaya koyarak risk üstüne riskler alırsınız ve bir şekilde yine hedefinize ulaşırsınız.  Daniel Bernoulli’nin babası da hem doktor hem matematikçi idi. Dolayısıyla kendi oğlunu da bu alanda geliştirmek istemişti. Daniel Bernoulli nin babası Groningen Üniversitesinde matematik bölümünün başkanlığını yapmıştır, fakat oğlunun Tıp okumasını istiyordu.  Sonuçta, Bernoulli babasını dinleyerek 15 yaşında tıp fakültesine giderek Tıp eğitimini aldı. Babası da ona bu yolda yüksek Matematik ve Fizik derslerini vereceğine söz vermişti ve o da sözünü tuttu. Bernoulli enerjinin gizemine aşıktı. Özellikle enerjinin korunumu yasasını çok iyi bir şekilde kavramıştı.

4 2

Daniel Bernoulli Bilime Katkıları

Fakat Daniel tıp doktoru olmaktan hiçbir zaman hoşlanmamıştır. Kendisi Newton ve Galileo’nun takipçisi olmayı tercih etmiştir. Bu nedenle sık sık akışkanlar mekaniği deneylerini yapmıştır. Daniel Bernoulli Denizciler için deniz havasından fırtınalardan ve sallantılardan etkilenmeyen kum saatinin camını tasarlamış ve üretmiştir. Bununla ilgili de ödül almıştır. Bilgiden yararlanmanın yolunun iyi bir matematikçi olmaktan geçtiğini savunmuştur. Onun en büyük eseri hiç şüphesiz akışkanlar mekaniğinin başyapıtı olan hidrodinamik isimli eseridir. Onun kinetik teorisi 1800’lerde Evrensel olarak kabul edilmiştir. Akışkanlar mekaniğini inceleyen Mühendislik öğrencileri, Bernoulli deney setini incelediklerinde,  sıvının hızının arttıkça basıncının düştüğünü hızının azaldıkça basıncının arttığını görmektedirler. Sıvı akışkanların davranışlarını daha iyi şekilde kavramaktadırlar. Daniel Bernoulli 50 yaşına geldiğinde Basel Üniversitesinde fizik Başkanlığı yapmaya başladı. 76 yaşında emekli oluncaya kadar bu görevde kaldı. 82 yaşında da uykusunda öldü. Ancak Daniel Bernoulli’nin eserleri ölümsüzdür.