Çocuklar

Çocukları okulda başarılı kılan özellik sonunda bulundu

Bilim insanları binlerce çocuğu gözlemleyerek çocukların okulda başarılı olmasını sağlayan asıl özelliği bulmaya çalıştı. Yapılan araştırmalar, matematik ve okuduğunu anlama başta olmak üzere çocukların daha başarılı olmasını sağlayan önemli bir özelliğin mevcut olduğunu ortaya koydu.

Pediatric Research’de yayımlanan bir araştırma, çocukların okulda başarılı olmasını sağlayan en önemli özelliği ortaya koydu. Bilim insanlarının anaokulu çağındaki 6000’den fazla çocuğun gelişimini yakından takip etmesiyle gerçekleştirilen araştırma, çocukların matematikte ve okumada başarılı olmasının büyük bir oranda merakla bağlantılı olduğunu gösterdi.

Bilim insanları, merak eden ve merakını gidermek adına araştırmaya yönelen çocukların ilerleyen yaşlarda çok daha başarılı olduğunu gözlemledi. 2006 senesinden beri devam eden araştırmada eşit sayıda erkek ve kız öğrenci incelendi ve katılımcıların farklı kesimlerden olmasına özen gösterildi.

Merak, çocuklar için her şeyden önemli

Araştırma sonucu merak etmenin yalnızca okulda değil, aynı zamanda kişilik gelişiminde de büyük bir katkısı olduğunu ortaya koydu. Doğuştan meraklı çocukların, kendini kontrol etmek adına eğitilen çocuklardan çok daha uyumlu olduğu gözlemlendi. Meraklı olan çocukların kararlı ve girişken olanlara kıyasla daha başarılı olduğu da ortaya çıktı.

Araştırmada görev alan bilim insanları, çocukların verilen tüm bilgileri kaydeden boş hafıza alanları değil, kendi istediğini araştıran ve ilgisini çeken şeylere yönelen deneyimsiz bilim insanları gibi görülmesi gerektiğini söyledi. Bu nedenle çocuklara merak duygusunu aşılamak adına sayısız bilgi vermeye çalışmak yerine ilgisini çeken şeyi bulmasına yardımcı olmak daha sağlıklı olacaktır.