güneş paneli 3

Çin, güneş paneli bulunan otoyol yapıyor

Çin, güneş paneli bulunan otoyol yapımının son aşamalarına yaklaştı. Bu otoyolların sürücüsüz otomobillere konum ve yol durumu hakkında bilgi sunabileceği, elektrikli otomobilleri ise kablosuz olarak şarj edebileceği düşünülüyor. Otoyol projesinin detaylarına haberimizden ulaşabilirsiniz.

Çin, güneş paneli bulunan otoyol projesinde sona yaklaştığını duyurdu. Diğer tüm ülkelere örnek olması gereken bu proje, sürücüsüz otomobillere ve elektrikli otomobillere farklı şekillerde fayda sağlayacak. Elektrikli otomobiller bu otoyoldan geçtiği sırada kablosuz şarj teknolojisiyle bataryasını dolduracak; sürücüsüz otomobiller ise otoyoldan konum ve yol durumu gibi bilgileri elde edebilecek.  Jinan City Expressway’in bir parçası olan yol, şimdilik 1.2 mil (yaklaşık 1.9 km) uzunluğunda. Otoyolun yapısı, alt kısımdaki güneş panellerinin ışık alabilmesi adına tamamen saydam.

Güneş paneli kullanımı çevre kirliliğini azaltacak

Dünyanın en kalabalık nüfusuna, devasa bir üretim ağına ve diğer ülkelere kıyasla son derece ciddi boyutlara ulaşan hava kirliliğine sahip olan Çin, bu gibi projelerle geleceğe yatırım yapıyor. Çin’in her geçen gün güneş ve rüzgar enerjisine daha fazla yatırım yaptığını görüyoruz. Elbette bu projelere ödenen yüksek miktarlar, bundan yalnızca birkaç sene sonra Çin’e kat kat fazla şekilde geri dönecek. Örneğin bu projenin benzerlerinin yaygınlaşması hem elektrikli otomobil kullanımının neden olduğu karbon salınımını azaltacak, hem de Çin’in hava ve çevre sorunlarını az da olsa hafifletecek.