rüzgar tüneli

Çin Dünyanın En Büyük Hipersonik Tünelini İnşa Ediyor!

Çin dünyanın en hızlı hipersonik hava araçlarını denemek için devasa rüzgar tüneli inşa etti!

Çin’in ünlü haber sitelerinden bir tanesi olan South China Morning Post’un yayımladığı bir habere göre 2020 yılında bitirilmesi planlanan tünelde saatte 43 bin kilometreye ulaşan uçuşlar test edilecek. Tünel genişliği 3 metreyi bulan hava araçları için bir güzergah olarak tasarlanacak.

Yeni projenin araştırmacılarından bir tanesi olan Zhao Wei mevcut projenin hipersonik silahlarla ilgi çalışmalarda da kullanılmasını hedeflediklerini açıkladı. Ayrıca Wei, Tünelin oldukça yüksek hipersonik uçuşların askeri alandaki gelişmeleri güçlendireceğini ve olası sorunları bu sayede yer altında çözüleceğini ifade etti.

rüzgar tüneli

Tünelde aşırı yüksek hızlarda hava akımını sağlamak farklı gazlardan oluşan birkaç tüpün patlatılacağı ve bu patlamalar sonucu salisede bir milyar vatın üzerinde enerji üretilmesi tahmin ediliyor. Metal borular yardımı ile rüzgar tüneline yollanacak şok dalgalarının özel üretim aracı saracağı ve bu işlem sırasında aracı 7 bin santigrat gibi oldukça yüksek bir sıcaklığa ulaşacağı bildirildi.

Araştırmacılar bu sıcaklığın tolere edilebilmesi için aracın özel maddelerle kaplanacağı bildirilirken aksi halde aracın patlayacağı ve uçuş rotasından sapabileceği açıklandı.

ABD ile ÇİN Arasındaki Hipersonik Yarış Kızışacak!

Havacılık bilimi ve mühendisliği uzmanı Wu Defang’a göre ABD ile Çin arasında bir hipersonik bir yarış bulunuyor. Yapılacak bu yeni rüzgar tüneli ile birlikte iki dev arasındaki yarış bir hayli kızışacak gibi duruyor.

Çin’de hali hazırda birkaç adet hipersonik rüzgar tüneli olduğu biliniyor. Fakat yeni tünelin kullanım amacı ve büyüklüğü dünyadaki örneklerinden bir hayli büyük. 2020 tamamlanması planlanan tünel ile birlikte Çin’den Amerika’ya araçlar 14 dakika gibi bir kısa sürede ulaşabilecek.