sKan

Cilt Kanserini Teşhis Edebilen Cihaz: sKan

Cilt Kanserini erken teşhis edebilecek sKan adında cihaz icat edildi. Cihaz sayesinde birçok insan erken teşhis ile hayata tutunacak!

Günümüzde cilt kanserinin tespiti oldukça zor tedavi yöntemlerinden bir tanesi, bu hastalığı teşhis edebilmek adına biopsi ve muayeneler yapılmaktadır. McMaster Üniversitesi öğrencilerinden oluşan bir grup Kanadalı genç oldukça düşük bir maliyetle cilt kanserini teşhis eden detektör geliştirildi. Gençlerin bu buluşları uluslararası alanda oldukça prestijli bir ödül olan James Dyson Ödülü’ne layık görüldü.

Cilt hücrelerini saran kanser soğuk hava şokundan hemen sonra sağlık hücrelerin aksine daha hızlı normal ısı değerlerine ulaşırlar. Bu sebeple kanserli hücreler, metabolizma faaliyetlerini de oldukça etkiler. Bu bilgiden yola çıkarak üretilen detektör kanserli hücreleri tanıyabilmek için soğuk hava şokundan sonra ısı artış oranını tespit ediyor. Bu hız değerlerine göre ciltte kanserli hücre olup olmadığı verisine ulaşabiliyor.

Detektör cildin kanserli olduğu tahmin edilen noktasına yerleştirilir. Ardından detektör kanser hücresi tespit edebilmek için bir ısı haritası oluşturur.

Cilt Kanserini Tespit Eden Detektör James Dyson Ödülünün Sahibi Oldu!

James Dyson ödüllerinin kurucusu James Dyson tarafından yapılan açıklamada ödül sahibini buldu. James Dyson detektör hakkında “sKan adlı detektör düşük maliyetli olması ve cilt kanserini tespit edebilmesi açısından oldukça büyük imkanlar sağlıyor. Dünya üzerinde birçok kanser mağduru insanın hayatını kurtarabilecek özelliğe sahip oldukça gelişmiş bir cihaz” dedi.