Büyük İskender mezarı

Büyük İskender’e ait olduğu düşünülen devasa lahit, tüm uyarılara rağmen açılıyor!

Arkeologlar, Mısır’da bulunan ve Büyük İskender‘e ait olduğu düşünülen 2000 senelik devasa lahdi açmaya karar verdi.


Dünya üzerinde yaşamış en büyük hükümdarlardan birisi olarak kabul edilen Büyük İskender‘in mezarı bulunmuş olabilir. Mısır’da kazı çalışmaları yapan arkeologlar, kısa bir süre önce 2000 senelik, devasa bir lahdin izine rastladı. Bölgede bulunanlardan farklı olarak 2,7 metre uzunluğa, 1,5 metre genişliğe ve 1,8 metre derinliğe sahip olan lahit, tamamen siyaha boyanmış. Sıra dışı özellikleri sayesinde lahdin içerisinde özel birisinin bulunduğunu söylemek mümkün. Ayrıca, binlerce senelik söylentiler de İskender’in mezarının bu bölgede bulunduğuna işaret ediyor.

Lahdi bu kadar özel kılan şeylerden birisi de aynı bölgede farklı heykellerin bulunmuş olması. Bulunan heykellerden birisi, daha önceden keşfedilen ve İskender’i temsil ettiği düşünen heykellerle yapı bakımından benzerlik gösteriyor. Ayrıca milattan önce 300 yıllarında yaşamış olan İskender’in yaşı da lahit ile uyumluluk gösteriyor.

Büyük İskender mezarı

Büyük İskender’in mezarı lanetli olabilir mi?

Gizemli mezarın keşfedilmesi, 1922 senesinde Tutankhamun’un mezarını bulan arkeologların ölümünü hatırlattı. Keşif görevine katılmış olan 11 kişi, mezarın keşfedilmesini izleyen 10 sene içerisinde gizemli şekillerde hayatını kaybetmişti. Bu da Tutankhamun’un mezarında bir lanetin bulunduğunu, bu mezarın da lanetli olabileceği ihtimalini akıllara getirdi. Bundan dolayı birçok kişi mezarın açılmamasını istiyor.

Mezarın lanetli olup olmadığı “henüz” söylenemez, ancak lahit üzerinde yapılan çalışmalar M.Ö. 300 ile 30 yıllarından beri kimse tarafından açılmadığını gösteriyor. Yani 2000 sene önce içerisinde olan şey, açıldığında da orada olacaktır.

Kaynak