wikipediaGorsel 1

BTK’dan Wikipedia’yanın Açıklamasına Cevap Geldi

Nisan 2017’de erişimi engellenen Wikipedia’dan gelen açıklama ‘o içerikleri kaldırmamıza rağmen erişim engeli devam ediyor’ ya karşı BTK’dan yanıt gecikmedi.

Wikipedia, erişim engeline neden olan içeriklerin sitelerinden kaldırılmış olmasına rağmen, yaptırımın devam ettiğini açıklamıştı. Bu iddiaya BTK’dan cevap geldi. BTK‘nın resmi internet sitesinde yer alan açıklamasında, Wikipedia’nın basına “makaleler değiştirilmesine rağmen erişim yasağının devam ettiği” şeklinde açıklamada bulunduğu, fakat kontrol edildiğinde Wikipedia’nın kamuoyunu yanlış yönlendirmek amaçlı bilgiler paylaştığı ifade edildi.

BTK‘nın basın açıklamasında Wikipedia’ya, Türkiye‘yi terör örgütleriyle iş birliği içinde göstermeye çalıştığı içerikleri nedeni ile 5651 Sayılı Kanun’un 8/A maddesine göre “erişim engellemesi” tedbirinin uygulandığı hatırlatıldı. Uygulamanın Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliğinin kararıyla onaylandığını vurgulayan BTK, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Erişim engelleme tedbiri uygulanmadan önce Wikipedia, Türkiye’nin terör örgütlerine destek verdiği şeklindeki iftiralara yer veren makalelerde yer alan içerikleri kaldırması konusunda yasaya ve uluslararası uygulamalara uygun bir şekilde uyar-kaldır yöntemi uygulanarak resmi iletişim kanalları üzerinden uyarılmış ancak bu konuda bir cevap alınamaması nedeniyle erişim engelleme tedbiri uygulanmak zorunda kalınmıştır.”

BTK tarafından ayrıca Wikipedia ile yapılan toplantılarda; Türkiye‘yi terör örgütleriyle iş birliği içinde göstermeye çalışan ve kendi politikalarına da açık şekilde aykırılık teşkil eden içeriklerin kaldırılması konusunda uyarılarda bulunulduğunu belirtildi.

BTK, engelin kaldırılmasının bağımsız adli mercilerin elinde olduğuna da dikkat çekti.