VPN 1

BTK, VPN Kullanımını Engelleyecek

BTK tarafından bir çok siteye erişim engeli koyulmakta. Bu erişim engelini aşmak isteyen kullanıcılar, uzaktan erişim yoluyla farklı ağlara bağlanmayı sağlayan VPN teknolojisinden faydalanarak o sitelere erişebilmekte. BTK İnternet Dairesi Bilişim Uzmanı Levent Gönenç açıklamasında VPN’nin tüm dünyada ortak bir sorun teşkil ettiğini belirtti.

TBMM Madde Bağımlılığını Araştırma Komisyonun’da bir sunum gerçekleştiren Gönenç, “VPN üzerindeki haberleşmeleri, internet sağlayıcılarını kontrol edebiliyor musunuz?” sorusuna şu şekilde “VPN gibi alternatif erişim engelleme yöntemlerini kullanmayla ilgili kanunda da hüküm var. Bu hüküm kapsamında da erişim sağlayıcılarının, internet servis sağlayıcılara uyarılarımız bulunmakta. Bu uyarılarımız kapsamında ciddi tedbirler de alıyorlar, bu aldıkları tedbirleri de şu anda test etme aşamasındayız.” yanıtını verdi.

Levent Gönenç, Ayrıca VPN kullanım oranını düşürmek istediklerini ve bu sebepten dolayı çeşitli önlemler aldıklarını belirterek: “Sürekli değişen uygulamalar bu bahsettiğiniz alternatifli erişimi engelleme uygulamaları, IP adresleri sürekli değişebiliyor, yöntemleri değişebiliyor. Çünkü amaçları zaten erişime engellemeyi aşmak, bu amaçla üretilmekte. Tüm dünyada ortak bir sorun” diyerek sözlerine devam etti.

Gönenç, tüm kullanıcılarının internet güvenliğini korumak istediklerini belirterek; önümüzde ki dönemlerde VPN‘lere karşı alınan tedbirlerin daha da yükseltileceğini açıkladı.