siber-saldiri

BTK Başkanı Sayan, “Casus Yazılımlar” Konusunda Uyardı

BTK (Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu) Başkanı Ömer Fatih Sayan, Casus uygulamalar konusunda farkındalık yaratmak için uyarılarda bulundu. Ömer Fatih Sayan “Bilmediğiniz uygulamaları yüklemeyin, uygulamalarınızın kamera ve mikrofonunuza erişimini kapatın” dedi

Habertürk Gazetesinden Esra Nehir’in sorularını yanıtlayan (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan, casus yazılımlar konusunda kullanıcıları uyardı. Bazı casus yazılımların gizlendiğini belirterek, sözlerine şu şekilde devam etti: “Bunların hepsi casus yazılım olarak bilinmiyor. Application store’larda normal konuşmalarını kaydetmenize yönelik uygulamalar var. Hangi uygulamayı telefonunuza indirirseniz indirin kameraya, mikrofona, rehbere, fotoğraf galerisi gibi yerlere erişim izni istiyor. Bu izinler vasıtasıyla telefonunuzu aslında başkalarının erişimine açıyorsunuz

Sayan ayrıca bu tip uygulamaların, belli bir ‘server’a bağlı çalışmadığından kaldırılmasının da kolay olmadığını belirtti.

Uzmanlar uyarıyor: Casus yazılımların kişilerin verileri arşivlenebildiği belirtilirken, BTK’nın araştırmalarına göre, e-devlet, HGS, SGK, e-okul gibi popüler isimlere sahip 40 adet uygulamanın 32’sinin sahte çıktığı belirtiliyor.

Bir Dünya Standarttı Yok!

Casus yazılımlardan faydalanan şirketler olduğunu belirten Sayan: “Şirketler çalışanlarının telefonlarına bu uygulamaları indirerek alışkanlıklarını takip ediyorlar. Kişisel özgürlükler ve sınırları tartışma konusu. Bununla ilgili dünyada da standart yok.” dedi.

BTK Başkanı Sayan, kişilere “Telefonunuza her uygulamayı indirmeyin. İndirdiğiniz uygulamalar için verdiğiniz izinleri kontrol edin” diyerek öneride bulundu.