boeing

Boeing Starliner, İlk Test Uçuşunu Mart Ayında Gerçekleştirecek

Uluslararası Uzay İstasyonu ISS’e ulaşım ve astronotların taşınması amacı ile Boeing’in  geliştirdiği Starliner uzay aracı için ilk test uçuşu, Mart ayında gerçekleştirilecek.


ABD’li astronotları uzaya göndermek için SpaceX ve Boeing ile imzalanan anlaşmalar, gözle görülür hale gelmeye başladı. Boeing’in geliştirdiği CST-100 Starliner’ın test uçuşlarına yakın bir zamanda başlıyor.

Mart 2019’da Uluslararası Uzay İstasyonu ISS’e gerçekleştirilecek olan ilk test uçuşunda, Starliner’da astronot yer almayacak. ISS’e kadar gidip sonrasında Dünya’ya geri dönecek olan Starliner’ın ABD’nin Teksas eyaletinde inmesi planlanıyor.

Bu göreve Orbital Uçuş Testi deniyor. Starliner, Florida’daki Cape Canaveral Hava Kuvvetleri İstasyonu’ndan fırlatılacak. Test uçuşunun başarılı olması halinde Boeing, ilk astronot ekibini Ağustos ayında Uluslararası Uzay İstasyonu’na göndermeyi hedefliyor.

Starliner’ın 27 Ağustos 2018’de fırlatılması planlandı ancak ortaya çıkan motorlardaki anormallik sebebiyle görev ertelenmişti. O günden bugüne sorunları halleden Boeing, Dünya’da yapılan testleri başarıyla tamamladı.

Ayrıca Starliner’a bir alternatif olarak da ISS’e astronot taşıyacak olan SpaceX’in Crew Dragon’un da 28 Şubat’ta test uçuşunu gerçekleştireceğini ve Haziran ayında mürettebatlı uçuşlara başlanmasının planlanmakta.