4K Bluray Koruması

Bluray Film Koruma Sistemi Hakkında Önemli İddia

Teknolojinin gelişmesi sinema ve görüntü sistemlerinde büyük bir değişim yaşanmasına neden oldu. Teknolojik gelişmeler sayesinde bu alanda elde edilen en büyük değişim ise 4K sistemleri oldu. Sinema teknolojisinde kaliteyi üst seviyeye taşıyan 4K sistemleriyle beraber DVD sistemi de değişmiş ve 4K Bluray teknolojisini görmüştük. Özel koruma sistemiyle korsana bile kafa tutan teknolojisi hakkında şok bir haber geldi. AACS 2.0 koruma sisteminin kırıldığı iddia ediliyor. İşte detaylar.

4K film teknolojisine geçildiği andan itibaren artık DVD sistemleri de değişim gösterdi. Full HD ya da HD filmlerin satışı için kullanılan DVD formatı bu teknolojilerle beraber değişti. Yeni sistemde artık 4K Bluray DVD sistemleri satışa çıkmaya başladı. Her ne kadar fiyatları oldukça yüksek olsa da 4K film teknolojisiyle beraber çok net bir görüntü imkanı sunan ve Ultra HD film keyfi elde etmenizi sağlayan yeni teknoloji korsan yayına karşı durmak içinde yine özel sistemler kullanmakta.

4K Bluray sisteminde koruma sağlamak için Gelişmiş Erişim Sistemi (AACS 2.0) sistemi kullanılmaya başlandı. 4K filmlerin yazmaya ve kopyalanmasına karşın üst seviye bir koruma sağlayan yeni sistem sayesinde bir nebze olsun korsan filmlerin önüne geçilmişti. En azından 4K Bluray teknolojilerinde korsanın önüne geçilmesi için büyük bir adım olan yeni koruma sistemi hakkında son ortaya atılan iddialar ise kafaları bir hayli karıştırdı.

Gelişmiş Erişim Sistemi Kırıldı Mı?

Son gelen iddialara göre uzun süredir kullanılan ve adeta 4K Bluray yayıncılarının can damarı olan koruma sisteminin kırıldığı belirtildi. AACS 2.0 koruma sistemi olarak bilinen sistemden bahsetmek gerekirse bu sistem filmlerin izinsiz bir şekilde kopyalanmasını engellemek için özel bir disk koruması içeriyor. Sistem sayesinde Bluray CD üzerinden izinsiz kopyalama yapmak mümkün olmuyor.

4K Bluray Koruması

Uzun süredir de ayrıcalıklı bir koruma sağladığı için başarılı gösterilen bu sistemin kim tarafından kırıldığı bilinmese de kırıldığı belirtiliyor. Nasıl kırıldığı da belli olmayan sistemin kırılmasından sonra Şirinler 2 filminin 4K Bluray serisinin yayınlandığı belirtiliyor. Filmin tamamının 4K olduğu iddia edilirken korumanın kırılmasından sonra boyut olarak ise 55.3 GB dosya boyutu gibi uçuk bir dosya boyutlarından bahsediliyor.

Koruma Sistemi Gerçekten Kırıldı Mı?

Tüm bu iddialarla beraber gerçekten korumanın kırılıp kırılmadığı merak konusu oldu. Henüz bu konuda resmi bir açıklama yapılmadığı için doğrulama olmasa da 4K Bluray sistemlerinde de korumanın kalkması korsan sektörünün yine sinema sektörüne epey bir zarar vereceği kesin.

Yeni bir koruma sistemi geliştirilir mi yoksa var olan koruma sistemi için yeni güncellemeler mi yayınlanacak bu konuda da bir bilgi yok. Fakat Sony, Disney gibi dev yayıncıların kullandığı sistemin mutlaka geliştirmeler alacağı düşünülüyor.