Sizdirilan iOS 11 Apple Watchte LTE ve iPhone 8 Ozellikleri Ortaya Koyuyor

Birçok Yeniliği Bünyesinde Bulunduran iOS 11’in Final Sürümü Yayınlandı

Birçok yeniliği bünyesinde bulunduran iOS 11’in final sürümü yayınlandı.

Birçok yeniliği bünyesinde barındıran iOS 11’in final sürümü yayınlandı. iOS 11 aşağıdaki Apple üretimi olan cihazlara yüklenebilir durumda.

iPhone, iPhone X, iPhone 8, iPhone 8 Plus, iPhone 7, Phone 7 Plus, iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone SE, iPhone 5s, iPad, 12.9inç iPad Pro (1. ve 2. Nesil), 10.5 inç iPad Pro, 9.7 inç iPad Pro, iPad Air 2, iPad Air, iPad mini 4, iPad Mini 3, iPad Mini 2, iPod touch, iPod touch 6. nesil cihazlara yükleyebilirsiniz.

İOS 11 Nasıl Yükleyeceğim Diyenlere?

Elinizde ki cihaz listede yer alan Apple cihazlardan biri ise iOS 11 güncellemesini iTunes veya cihazınızın Ayarlar uygulaması içinde  Genel sekmesi altında yer alan Yazılım Güncellemesi bölümünü kullanarak yükleyebilirsiniz.

iOS 11 ile Gelen yenilikler Neler ?

Kontrol merkezi

Ekranın tamamını kaplayan ve birden fazla simgeye erişilmesini sağlayan aynı zamanda en önemlisi özelleştirilebilen Kontrol Merkezi kabarcık stiline sahip simgeler ile yeni bir görünüme kazanırken; Ağ seçenekleri ve Apple Müzik kontrolleri için iki üst bölüm eklendi, bu bölümün hemen altında ise ses ve parlaklık ayarı bölümlerine yer verildi. Alt kısımda ise yön kilidi, rahatsız etme ve küçük ikon seti ile gösterilen diğer seçenekler yer alıyor. 3D Touch ile de erişe bileceğiniz Kontrol Merkezinde bir simgeye uzun süre basılı tuttuğunuzda onun ile ilgili açılan büyük pencereden seçim yapabiliyorsunuz.

Kontrol Merkezi Nasıl Özelleştirilir ?
Ayarlar uygulaması altında Kontrol Merkezi’nde hangi özelliklere kısa yoldan erişmek istediğinizi seçebileceğiniz bir bölüm bulunuyor. Buradan sizin için en önemli özellikleri seçerek kısa yoldan erişebilirsiniz.

Kilit Ekranında Ne Değişti?

Ekran kilitli iken tüm bildirimlere ulaşılamıyordu. İos 11 ile artık tüm bildirimlere kolayca ulaşabileceksiniz. Bunun için ekranı sola kaydırmanız yeterli.

Siri ile ilgili Neler yenilendi?

Siri, daha gerçekçi erkek ve kadın sesleriyle güncellenerek; daha iyi telaffuz ve daha etkileyici bir ses ile derin öğrenme yeteneği eklediğini belirtiliyor. Hakkınızda bilgi toplayan ve sonra ki yapacaklarınız ( örn: işe gideceğiniz zaman size trafik durumu hakkında bilgi vermesi gibi) için sizi yönlendiriyor. Siri bir yandan sizin hayatınızı kolaylaştırmaya çalışırken bir yandan da gelişim göstermek üzere verileri uçtan uca şifrelenmiş şekilde ana bilgisayarına gönderiyor.

Dosyalar Uygulamasında Neler Değişti?

iCloud Drive uygulaması yerine “Dosyalar” uygulaması eklenen İos 11’de; Dosyalar, iPhone veya iPad içinde saklanan tüm dosyaları ve bulut hizmetleri içinde toplanan tüm dosyaları barındırıyor. Etiketleme, iç içe klasör oluşturma ve favori listesi oluşturma gibi özellikleri bulunan Dosyalar uygulaması aradığınızı kolayca bulmanıza yardımcı olmaya çalışıyor.

iPad için iOS 11 ile Gelen Yenilikler Neler ?

Dock

Yeni Dock sayesinde hangi ekranda olursanız olun, kaydırma hareketiyle uygulamaları açıp, uygulamalar arasında geçiş yapabilirsiniz. Favori uygulamalarınızı ekleyebilir, iPad, iPhone ve Mac’inizde son kullandığınız 13 uygulamayı görebilirsiniz. Aynı zamanda bir uygulama kullanırken Dock’u açıp daha sonra Dock simgesini yukarı doğru sürüklediğiniz de yeni bir pencere açılacaktır. Burasını hızlı bir görev için kullanalabilirsiniz.

Sürükle ve Bırak Özelliği

Yeni sürükle ve bırak özelliği ile metin, bağlantı, fotoğraf, dosya ve daha fazlasının uygulamalar arasında aktarılmasına olanak tanıyor.

QuickType Klavye Özelliği

iPad’deki klavyede tuşların tümünde hem harf hem de sayılar / semboller görüntüleniyor şayet tuş üzerindeki harf yerine bir sembol veya sayıyı yazmak için parmağınızı aşağıya doğru hızlıca kaydırılabilirsiniz. Bu özellik sadece 12.9 inç iPad Pro hariç tüm iPad modellinde bulunuyor.

Apple Pencil

Apple Pencil daha yetenekli olurken artık kilit ekranında iken hızlıca not almak veya bir dosyanın üzerinde işaretleme yapmak çok daha rahat olacak.

Uygulama güncellemeler Mesajlar ve Apple Pay

iOS 11’de, ilanlara, uygulamalara ve etiketlere erişmeyi kolaylaştırmak için yeni  bir uygulama bulunuyor.

iOS 11 ile birlikte mesajlar iCloud’da saklanabiliyor. iCloud’da depolanan mesajlar, yeni cihazlar da dahil olmak üzere tüm cihazlarda senkronize edilir ve daha az yer kaplarlar. Özellik etkin haldeyken, yalnızca en yeni mesajlar cihazınızda depolanır. Böylece mesajlarınızı yedekleme işlemi daha kısa sürer.

Notlar

Yukarıda bahsettiğimiz gibi Notlar uygulaması, Apple Pencil ile çalışan anlık not seçeneği, basit çizimler ve resimlerle açıklama yapmak için satır içi çizim özelliğine sahip. Notlar uygulaması bir belgeyi algılar, tarar ve belgenin kenarlarını kırpar. Belge düzenlenip kaydedilmeden ve paylaşılmadan önce bozuklukları veya parlamalarını kaldırmak için yeni bir belge tarayıcıya sahip.

Notlar, el yazınızın tanınması için de yeterince akıllı. El yazısı olan içerikte Spotlight aramalarına olanak tanıyor.

Haritalar

Apple, satın aldığı harita şirketlerinin teknolojilerini iOS 11’de kullanıyor. iOS 11, seçkin alışveriş merkezlerinin, havaalanlarının kapalı haritalarını destekliyor. Restoranlar, oteller gibi önemli mekanların kat planlarını size sunuyor. Kapalı haritalama teknolojisi şimdilik belirli alışveriş merkezi ve havaalanlarıyla sınırlı.

Haritalar, hangi şeritte olmanız gerektiğini söyleyerek ani bir dönüşten kaçınmanıza yardımcı olmak için tasarlanmış şerit rehberliği özelliğine sahip. Ayrıca bulunduğunuz yolun hız sınırını da görüntülüyor.

Apple News

Apple’ın iOS 9 ile birlikte getirdiği ama hala ülkemizde kullanıma açılmayan Apple News, gelişmeye devam ediyor.  Apple News, Spotlight adlı yeni bir sekmeye sahip. Spotlight, her gün yeni bir konuyu içeriyor ve konuyla alakalı hikayeleri sunuyor.

Apple Müzik

Apple Müzikte artık çalma listelerini arkadaşlarınızla paylaşmanızı ve arkadaşlarınızın çalma listelerini görmenizi sağlayan bir Apple Müzik profili oluşturabilirsiniz.

Profiliniz Apple Müzik’in “Sizin İçin” bölümünde bulunuyor. Profile dokunduğunuzda takip ettiğiniz arkadaşlarınızın profillerini görebiliyorsunuz. Profiller herhangi bir sosyal ağda olduğu gibi genel veya özel olarak ayarlanabiliyor.

Kamera

iOS 11 ile canlı fotoğraflarınızı eğlenceli videolara dönüştürebiliyorsunuz. Oluşturduğunuz videoları tarih sırasına göre hem en eskiden en yeniye hem de yeniden eskiye doğru oynatabilirsiniz.

Portre Modunu destekleyen iPhone’lar ( iPhone 7 Plus, iPhone 8 Plus ve iPhone X) için iOS 11 önemli yenilikler getiriyor. Artık görüntü kalitesi ve  düşük ışık performansı daha iyi. Portre Modu görüntüleri optik görüntü sabitlemeyi destekliyor. Flaş, Portre Modunda çalışıyor. Ayrıca daha iyi aydınlatma ve filtreler için HDR desteği geliyor.

Bunlan dışında iOS 11’de FaceTime sohbeti sırasında canlı fotoğraf çekebilmek için bir buton bulunuyor.

HEVC ve HEIF

iOS 11 ile birlikte fotoğrafların ve videoların depolanma şekli iPhone’larda ve iPad’lerde daha az alan kaplaması için değişiyor. Apple, videolar için HEVC formatını getiriyor. Böylece videolar 2 kat daha iyi sıkıştırılabiliyor. JPEG resim formatı yerine de HEIF (Yüksek Verimli Görüntü Biçimi) geliyor.

Fotoğraflar ve videolar yeni formatlar sayesinde iCloud’da daha az alan kaplasa da iOS cihazlarından gönderilen fotoğraf ve videolar diğer cihazlara uyumlu olmaya devam edecek. Bu yeni formatlar, Apple’ın A9 ve üstü çiplerine (iPhone SE ve iPhone 6S üstü cihazlar) sahip cihazlarda kullanılabilecek.

Safari

Safari, web sitelerinin reklamları size göstermek amacıyla sizi birden fazla sitede izlemesini önlemek için tasarlanmış yeni bir özelliğe sahip. Gördüğünüz reklamları azaltmıyor. Ancak reklam verenlerin tarama yaptıklarınızla ilgili verileri toplamasını zorlaştırıyor.

Safari, Siri’nin web tarama tercihleriniz hakkında daha fazla bilgi edinmesine, kişisel asistanınızın yazdıklarınızı daha iyi tahmin etmesine izin veriyor.

Sağlık

iOS 11’de, Sağlık uygulamasında toplanan veriler iCloud’a yüklenebiliyor. Böylece birden çok cihazdan erişilebilir hale geliyor.

Diğer iOS 11 Özellikleri Rahtsız etme

Rahatsız Etme, bir araba ile iPhone bağlantısı sağlandığında iPhone’daki tüm gelen bildirimleri kapatıyor.

Ana ekranda video kaydı

Denetim Merkezi’ne ekran için kayıt özelliği ekleyebilir ve böylece bulunduğunuz ekranın video kaydını kolayca alabilirsiniz. Kayıt tuşuna bastığınızda ekranın üzerindeki mavi bildirim çubuğu kayıt işleminin başladığını gösteriyor. Kaydı sonlandırmak istediğinizde tek yapmanız gereken bu mavi çubuğa dokunmak.

Tek elle kullanılabilen klavye

iPhone modelleri boyutu ve ekranı büyüdükçe iOS klavyesini kullanmak da gerçekten zorlaştı. iPhone 5’te klavye tek elle klavye kullanılabilirken, iPhone 6 ve sonrasında bunu yapmak zorlaştı. iOS 11 tek elle klavye kullanma imkanı sunuyor. Bunun için tek yapmanız gereken klavye üzerindeki dünya simgesini basmak ve kullandığınız elinize göre sağ veya sol tarafta bulunan klavye arayüzüne dokunmak.

Otomatik kurulum

iOS 11’de, yeni satın aldığınız bir iPad veya iPhone’u sahip olduğunuz bir iOS cihazına veya Mac‘e yaklaştırarak hızlıca kurulum işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Böylece daha önceki iOS cihazınızda kullandığınız bütün ayarları almış olursunuz.

Yenilenen App Store

App Store, tamamen elden geçirildiğinden iOS 11’de tamamen farklı görünüyor. Oyunlar ve Uygulamalar kendi bölümlerine ayrılmış durumda. Yeni uygulama içeriğini her gün görmek için tasarlanmış yeni “Bugün” bölümü bulunuyor.

Uygulama önerisi için geliştiricilerle yapılan röportajlar, uygulama eğitimleri ve diğer pek çok şey ile birlikte Günün Uygulaması ve Günün Oyunu bölümleri bulunuyor.

Gizli Özellikler- Kullanılmayan Uygulamalar

Ayarlar uygulamasında, bir süredir kullanılmayan uygulamaları otomatik olarak kaldıran yeni bir seçenek var.

Birleştirilmiş Siri ve arama ayarları Ayarlar uygulamasında Siri ve Arama için artık daha mantıklı bir düzen içeren tek bir sekme bulunuyor.

Yeni depolama yönetimi

“Depolama Alanı ve iCloud Kullanımı” sekmesi artık yalnızca depolama alanını içermiyor. Bir cihazda bulunan depolama alanının bir bakışta görünümü ile birlikte depolama alanını iyileştirme önerilerini de içeriyor.

Hesaplar ve şifreler Ayarlarda Hesaplar ve Parolalar adında yeni bir kategori açıldı. Burada yapacağınız doğrulamanın ardından iCould ve e-posta hesaplarının şifrelerine kolayca ulaşabilirsiniz.

Safari Ayarları

Ayarlar uygulamasında Safari için ek gizlilik seçenekleri mevcut. Yeni bir iOS 11 özelliği olan “Siteler Arası İzlemeyi Önlemeye Çalış” seçeneği var.

Acil Arama

Emergency SOS özelliği iOS 11’deki yeni bölümlerden biri. Bu seçeneği aktif ettiğinizde, eğer güç tuşuna 5 kez hızlı hızlı basarsanız acil servise bağlanılıyor ve ilgili birimlere konumunuz gönderiliyor.

Kamera için QR tarayıcı

iOS 11 ile birlikte kamera, QR kodları otomatik olarak tarayabiliyor. İlgili uygulamaları açmadan sadece kamera yazılımı üzerinden QR kod okutabiliyorsunuz.

Şifreleri otomatik doldurma

Üçüncü parti uygulamalar için şifreleri otomatik doldurma seçenekleri geliyor.

AirPod ayarları ve sonraki parça

AirPods, sol ve sağ AirPod için ayrı ayrı çift dokunarak özelleştirilebiliyor. Örneğin birisi Siri’ye erişmek için ayarlanabilirken, diğeri bir sonraki parçayı çalmaya ayarlanabiliyor.

Yüklemeler için otomatik duraklatma Fotoğraf senkronizasyonu ve benzeri diğer güncellemeler, pil ömrü az olduğunda otomatik olarak duraklatılıyor.

Akıllı Ters Çevirme Ayarlar uygulamasının Erişilebilirlik bölümündeki Erişilebilirlik> Ekran Kolaylıkları> Renkleri Tersine Çevir altında bulunan “Akıllı Tersine Çevir” seçeneğini aktif ettiğinizde, görüntülerin, ortamın ve bazı uygulamaların haricinde ekranın renklerini tersine çevirir. Kullanıcıların beklediği Karanlık Modaoldukça benziyor.

WiFi şifre paylaşımı

Bir kablosuz ağa ait bir şifrenin kayıtlı olduğu iOS cihazını iOS 11 yüklü başka bir cihaza yaklaştırılarak WiFi şifresi paylaşılabilir.

Video sesi ayarı

Bir videoyu izlerken sesini ayarlamak istediğinizde iOS ses seviyesi kaydırma çubuğu artık ekranı engellemiyor. Sağ üst üst köşede küçük bir alanda görünüyor.

Konum Hizmetleri

“Uygulamayı Kullanırken” konum hizmetleri ayarı artık tüm uygulamalar için kullanılabilir.