gecmisi sil

Bir Mahkum, Google’a “Geçmişimi Sil” dedi!

Google, kişilerin geçmişlerini internet üzerinden silme konusunda pek olumlu baktığı söylenemez. Ancak son haberlere göre bu durum mecburen değişikliğe uğrayacak gibi duruyor.

Google, Avrupa Birliği vatandaşlarının geçmişlerini gizleme taleplerini şu ana kadar cevapsız bırakıyordu. Ancak son haberlere göre Google bu tutumundan geri adım atacak. Birleşik Kırallık’taki bir yargıç, on yıl önce hüküm giyen ve şuan yapmış olduklarından pişman bir adamın geçmişinin Google‘dan silinmesine karar verdi. Adı gizli tutulan davacı, artık geçmişini görmek istemiyor.

Google şaşırtıcı bir davranışla bu karara itiraz ettiğini belirtti. Sebep ise AB politikası, ‘geçmişi yeniden yazmak’ veya ‘geçmişi uyarlamak’ üzerine tasarlanmamıştı. Konu hakkında bazı açıklamalarda bulunan Google avukatı, ‘Rahabilite edilmiş olabilirsiniz ancak bu mahkumiyetinizin varolmadığını iddia edebileceğiniz anlamına gelmiyor’ dedi.

Bu bakımdan dava, Google’ın AB kurallarına uyma zorunluluğu olduğunu belirtiyor. Bu talebin reddedilmesi diğer durumlarıda otomatik olarak engelliyor. Sizce sonuç ne olacak? Geçmiş silinmeli mi?