Bilim insanları, yapay zekayı kandıran görseller yaratmayı başardı

Bilim insanları, görsel tanımada kullanılan yapay zeka teknolojisini yanıltabilen görseller yaratmayı başardıklarını duyurdu. Bu görsellerin herhangi bir fotoğrafa eklenmesi durumunda yapay zeka, o fotoğrafı öncekinden farklı şekilde değerlendiriyor.

Google’da görevli olan bilim insanları, algoritmaları kullanarak fotoğrafın içeriği konusunda tahminler yürüten yapay zeka teknolojilerini kandırabilen görseller yaratmayı başardı. İçeriğinin karmaşıklığından ötürü yapay zekanın algoritmasını farklı şekillerde yönlendiren görseller, değerlendirilen fotoğrafa kıyasla son derece küçük boyutlara sahip olmalarına rağmen oldukça başarılı bir şekilde yapay zekanın fotoğrafı yanlış olarak değerlendirmesini sağlayabiliyor.

Yapay zeka tarafından kullanılan algoritmanın değerlendirme kriterleri dikkate alınarak yaratılmış olan bu görseller, aşağıdaki sonuçtan da görebileceğiniz gibi yapay zekanın kafasını karıştırabiliyor. Bilim insanları tarafından paylaşılan bilgilere göre görsellerin psikedelik olması, yapay zekanın görseli tanımlayabilmek için işlem gücünün büyük bir bölümünü bu küçük noktaya aktarmasına neden oluyor. Durum böyle olunca da görselin diğer kısmına pek dikkat edilmiyor.

Yapay zeka psikedelik

Bilim insanları, bu görselleri havaalanı gibi yapay zeka teknolojisinin kullanıldığı bölgelerde çantaya yapıştırmanın teknolojinin dikkatini dağıtabileceğini ve bazı şeyleri gözden kaçırmasına neden olabileceğini paylaştı. Ancak araştırmalar ve testler hala devam ediyor.