Gök Bilimde Büyük Buluş!

Amerikalı bilim adamları 2 nötron yıldızının 130 milyon yıl önce çarpışması sonucu oluşan yer çekimi dalgalarını keşfetti. Ünlü fizikçi Albert Einstein’ın en meşhur teorilerinden bir tanesi olan izafyet teorisini kapsayan ışık ve yer çekimsel dalgalar ilk kez dedektörler tarafından ölçülebildi.

Bilim insanları platin ve altın gibi elementlerin bu tür çarpışmalar sonucu evrene yayılabildiğini de ispatlamış oldu. Yerçekimsel dalgalar, yıldız çekirdeklerinin çökmesi ve çarpışan iki kara deliğin uzayda meydana getirdiği kıpırtılılar olarak açıklayabiliriz.

Bilim dünyasında çığır açacak buluşun ana maddesi dalgalar ABD’de yer alan LIGO laboratuvarları ve İtalya’da bulunan Virgo ismindeki dedektör yardımıyla geçtiğimiz ağustos ayında ölçüldü.

Olayla ilgili açıklamalarda bulunan LIGO başkanı David Reitze, “Bu dünyanın beklediği bir andı” dedi. LIGO dedektörü evrende oluşan çarpışma ve kozmik sarsıntılar sonucu meydana gelen küçük yerçekimsel dalgaları tespit edebilmesi için ABD’nin Louisiana eyaletinde yer alan boş bir araziye yerleştirilmişti.

Yerçekimsel Dalgalar İlk Kez Algılandı

2 yıl önce tekrar güncellenen dedektör, 4 kez kara delik çarpışması algıladı. Albert Einstein’ın izafiyet teorisinde yer alan yerçekimsel dalgalar ilk defa bilimsel olarak algılanıp doğrulandı.