uzay

Bilim Adamları İnsan Atığını Potansiyel Yiyeceğe Dönüştürmenin Yolunu Buldu!

Bilim adamları insan atığını astronot yemeğine dönüştürmeyi başardıklarını açıkladılar.

Araştırmacı bilim adamları yürüttükleri yeni bir araştırmaya göre insanların katı atıklarını Mars ve ötesindeki uzay görevleri için potansiyel yenilebilir bir yemek haline getirmenin yolunu buldular. Pensilvanya Üniversitesi araştırma görevlileri tarafından geliştirilen bir yöntem sayesinde insan atıkları yağ ve protein açısından oldukça zengin bir gıdaya dönüştürülebiliyor. Bunu yapmak için ise mikropları kullanıyorlar.

Uzay Görevlerinde Büyük Rol Oynayabilir!

Mikrop araştırma uzmanı Christopher House Penn State’de yaptığı açıklamalarda, “Biraz ilginç ama mikrobik goo yiyeceği Vegemite’ye veya Marmite’ye bir hayli benziyor” dedi. Bilim adamlarının atıkları potansiyel yiyeceğe dönüştürmesi gıda yetiştirmekten veya yıllar boyunca sürecek olan görevler esnasında taşınacak besinlere oranla uzay görevlerinde oldukça verimli bir yol olarak görülüyor.

Benzer bir uygulama aktif olarak Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki astronotlar tarafından yapılıyor. Astronotlar idrarlarını arıtarak su ihtiyaçlarının bir kısmını bu yolla gideriyorlar. Katı atıklar ise şuan için uzay boşluğuna atılmakta.