cpu sogutma

Bilgisayar İşlemcisi Çok ısınıyor  Problemi ve Çözümü

Bilgisayar işlemcisi ısınıyor problemi baş gösterirse  bilgisayarın performansı düşer, daha çok ısındığında ise yanar. Sonra yeni bir işlemci almak durumunda kalabilirsiniz. Tüm elektronik bileşenlerin yegane düşmanı ısıdır. Isıyı dağıtmak için ise fan, veya sıvı soğutmalı sistemler kullanılarak ve temas yüzey alanı genişletilerek ısı iletim katsayısı yüksek malzeme kullanmak gerekir.  Q= k.A.AT prensibine göre ısı transferinin doğru düzgün yapılabilmesi için ya yüzey alanı geniş tutulur ya da hem yüzey alanı geniş tutulurken (k) ısı iletim katsayısının yüksek seçilmesi daha çok ısı transferi sağlar. İşlemcinin üzerinde biriken ısıyı dışarıya bir an evvel vermek –transfer etmek gerekir.  Şimdi bunun için mühendislerin bulduğu çözüm, sıvı soğutmalı sistemlerdir. Isınan işlemcinin yüzeyindeki aşırı sıcaklığı dağıtmanın yolu olarak Celsius Plus S30 model işlemci soğutucu kullanmak gerekir.  Masa üstü sistemlerde işlemci ısısını düşürmek için bu sisteme 275 dolar bayılmak gerekiyor.

işlemci soğutucu

Celsius Plus S30 model soğutucu Özellikleri

 

Bu soğutucu model, 500-2000 RPM dönüş hızına sahip ve hava akış değeri 85,71 CFM değerdedir. Statik basıncı ise 2,78 mm ve maksimum gürültü değeri 32.7 dBA seviyededir.  Sistem en sıcak iklimlerde bile işlemciyi soğutmayı başarıyor.  En zor ve karışık oyunlarda dahi işlemcinin zorlanmaması ve ısınmaması işlemci ömrünü arttırıyor.

İşlemci Çok Isınıyor Sorunu ve Çözümü

 

 İşlemci çok ısınıyor probleminin kolay bir çözüm yolu var. Dilerseniz işlemcinizin ısı değerini anlık olarak görebilmek için önce SpeedFan isimli programı indirin. Bu program hem ana kart hem de işlemcinin ısısını anlık verir. İşlemci fan hızını da bu programla ayarlayabiliyorsunuz. İşlemci ısısı yaz koşullarında 90 derece gibi yüksek sıcaklıklar geldiğinde, bilgisayarınız otomatik reset atmaya başlar.

cpufan

Resim 2’de gördüğünüz gibi, bu bilgisayarda yaz şartlarında İntel İ3 işlemcinin ısısı 44 derecedir. Yüksek ama tehlikeli boyutta değildir. Çünkü kasa kapağı açılmış ve önüne Raks marka masa tipi vantilatör konmuştur. Bu vantilatör saatte 60 Watt enerji harcamakta ve 220 V enerji ile beslenmektedir. Dışarıdaki hava sıcaklığı 45 derecedir.  İşlemci sıcaklığı da vantilatöre rağmen 44 derecede çalışmaktadır. System sıcaklığı kasa içi sıcaklık değeridir ve bu değer 35 derecedir.  Programdaki AUXINO0 power supply ısısını gösteriyor. AUXINO2  ve AUXINO1 değerlerinin çok yüksek olmasına takılmayın çünkü o sensörler bu programa bağlı değil.  Yani o değer önemsizdir. HDD sıcaklığı bu sistemde 38 derece görünüyor ve mavi ok aşağıyı gösteriyor. Yani HDD soğuk demek istiyor. Özetle paranız az ise ya da kasaya dolar harcamak istemiyorsanız, bir vantilatör bularak kasa kapağını açıp önüne vantilatörü koyun.  İşlemci vantilatörü ile sizin pervanenizin dönüş yönleri zıt veya aynı yönlü olması bir şeyi değiştirmez.  Bu yöntemi denediğinizde, işlemci çok ısınıyor problemini tamamen ortadan kaldıracaksınız.