Bazı oyunlardaki Lootbox sisteminin kumar olduğu kararına varıldı!

Hollanda’da yetkililer tarafından yapılan bir araştırma, bazı oyunlardaki Lootbox sisteminin kumar olduğunu ve bu sistemin ülkedeki oyun düzenleme yönetmeliklerine uymadığını bildirdi. Bu kararın ardından Avrupa Birliği tüm oyunlarda düzenleme yapılmasını talep edebilir.

Son zamanlarda yaygınlaşan ve kumar olup olmadığı konusuyla gündeme gelen Lootbox’larla ilgili Hollanda’dan karar geldi. Oyunları ve oyun içeriklerini kontrol etmekle görevli olan Dutch Gaming Act, yaptığı inceleme sonucunda kontrol edilen 10 oyundan 4’ünün kumar içerikli kutu açma sistemine sahip olduğu kararına vardı. Kontrolü gerçekleştiren yetkililer, sistemin kumar olarak sayılması ve sayılmaması arasında  ince bir çizginin bulunduğunu ve bazı oyunların bu çizgiyi aştığını dile getirdi.

Hangi Lootbox sistemleri kumar sayılıyor?

İnceleyecekleri oyunları popülerliğine göre seçen yetkililer, kutu açma sisteminin oyun dışı satışın mümkün olduğu platformlarda kumar olarak değerlendirildiği bilgisini paylaştı. Buna örnek olarak kutu açma sistemine sahip olan Overwatch ve CS:GO oyunlarını gösterebiliriz. Her iki oyun da oyunculara kutu açma fırsatı tanıyor ancak Overwatch, kutudan çıkan nesnelerin oyuncular tarafından farklı bir kişiye aktarılmasını sağlayacak bir sisteme sahip değil. Öte yandan CS:GO için aynısı söylenemez. Dünyanın en popüler e-Spor oyunlarından birisi olmasına rağmen yasa dışı olaylarla sık sık anılan CS:GO, oyunculara nesneleri Steam’de yer alan topluluk pazarı üzerinden satma fırsatı tanıyor. Bazı ender eşyaların yüzlerce, hatta binlerce liraya satıldığı biliniyor. Dutch Gaming Act, bundan ötürü kutuların para kazanmak amacıyla para yatırılabilecek öğeler olduğuna karar verdi.