hayvan

Bazı hayvanlar, insanlardan korunmak için gece avlanmaya başladı

Bilim insanları bazı hayvan türlerinin insanlarla karşı karşıya gelmemek adına gece avlanmaya başladığını keşfetti.


Ürettiklerimiz ve yaptıklarımızla doğaya yeterince zarar vermiyormuşuz gibi bir de hayvanları “spor” adı altında avlıyor, sadece “güzel” görünmek adına birçok canlıyı kürkü veya derisi için vahşice öldürüyoruz. Doğa üzerindeki bu korkunç etkimiz, zaman içerisinde bazı hayvanların davranışlarında değişimler yaşanmasına neden oldu.

Bir grup bilim insanı, normal koşullarda sabah avlanan hayvan türlerinden bazılarının gece avlanmaya başladığını ortaya koydu. Araştırmanın yazarlarından birisi olan Neil Carter, NPR’a verdiği röportajda hayvanların insanlarla karşı karşıya gelmekten çekindiğini, bundan ötürü ortalığın sakinleştiği gece vakitlerinde avlanmaya başladıklarını belirtti. Carter, hangi hayvan türlerinin gece avlanmaya başladığını özellikle belirtmedi ancak aynı davranışı gösteren türlerin sayısının giderek yükseldiğinin altını çizdi.

hayvan

Hayvanların davranışlarındaki bu değişiklik elbette yalnızca kendi türlerini değil, etkileşim içerisinde oldukları diğer türleri de etkileyecektir. Örneğin avlanma sırasında iş birliği yapan türlerden birisinin gece avlanmaya başladığını düşünelim. Diğer tür, av arkadaşlarının gece avlanmasından ötürü av zamanını değiştirebilir. Elbette bu değişimle birlikte avlanılan türün dinlenme saati ve onun avladığı türün dinlenme saati de değişecektir. Sonuçta doğadaki tüm canlılar birbirine bağlı devasa bir zincirin halkası.

Kaynak