lyra

Başka Bir Galaksiden Ziyaretçimiz Var!

Amerikalı bilim adamları Güneş Sistemimizde olduğu tespit edilen bir gök cisminin ilk kez gözlemlenecek olan yıldızlar arası bir ziyaretçi olabileceğini söyledi!

Hawaii Üniversitesi öğretim görevlileri geçtiğimiz haftalarda A/2017 U1 ismini verdikleri bir gök cismi keşfetti. ABD’li bilim adamları Güneş Sisteminde yol alan kuyruklu yıldız veya asteroid olduğu düşünülen gök çimsinin başka bir galaksiye ait olduğunu tahmin ediyor. Eğer bilim adamlarının bu tahmini doğru ise ilk kez dünyadan başka bir galaksiye ait bir nesne gözlemlenebilecek.

Lyra Galaksisinin Bulunduğu Yönden Geliyor

Yaklaşık 400 metre bir çapa sahip olan cisim uzay bilimcileri tarafından sıra dışı yörüngesi sebebiyle hemen fark edildi. Güneş sisteminin etrafında dönen diğer asteroidler gibi eliptik bir düzlem üzerinde yer alması onun kolay fark edilmesini sağladı.

Bu cisim geçtiğimiz haftalarda 15 millik bir mesafede dünyamıza en yakın konuma erişti. Cismin hareketleri hakkında açıklama yapan NASA bilim adamları gökcisminin çok hızlı hareket ettiğini ve bu gidişle güneş sistemimizi terk edeceğini ve bir daha geri dönmeyeceğini açıkladı.

Gökcismi teleskoplar yardımı ile gözlemlenecek ve bu gökcisminin yapısı ve kökeni hakkında çeşitli araştırmalar yapılacak.