Ay yüzeyi

Astronotlar, Ay’da ‘küresel ısınmaya’ neden oldu!

Bilim insanları, Ay‘ın yüzeyindeki sıcaklık artışının yaklaşık 40 sene önce uyduya giden astronotlardan kaynaklandığını keşfetti.


Doğal kaynaklarını kötü şekillerde kullandığımız ve yeşil alanlarına zarar verdiğimiz için Dünya’da küresel ısınmaya neden olduğumuz konusunda birçok kişi hemfikir. Ancak bilim insanları tarafından yapılan araştırmalar, insanlığın yaşama şeklinden olumsuz etkilenen tek yerin Dünya olmadığını ortaya koydu.

Apollo görevlerinin gerçekleştiği 1970’li senelerden bu yana Dünya’nın uydusu Ay’ın kademeli olarak ısındığını fark eden bilim insanları, bir süredir bu ilginç olayın nedenini araştırıyordu. Texas Tech Üniversitesi’nde görevli olan araştırmacılar, Ay’a yaptığımız yolculuklar sırasında uydunun toz tabakasını hareketlendirdiğimiz için böyle bir ısınmanın yaşandığını ileri sürdü.

 Ay yüzeyi

Uyduya giden Apollo astronotları, yüzeyde daha hızlı ve kolay ilerleyebilmek adına birçok araç kullanmış ve uyduyu araştırabilmek adına birçok ekipmanı zemine yerleştirmişti. Tüm bu hareketlilik uydunun beyaz-gri toz tabakasını yerinden etti ve altta kalan siyah tozun üste çıkmasına neden oldu. Oldukça ince bir atmosfer tabakası bulunduran uyduda üste çıkan siyah renkli toz, Güneş’ten gelen ışınları yansıtmak yerine daha fazla soğurmaya ve buna bağlı olarak yüzeyi ısıtmaya başladı.

İlk yapılan ölçümler, astronotların bulunduğu bölgelerde yüzey sıcaklığının 1,6 ile 3,5 derece artış gösterdiğini ortaya koydu. Sadece birkaç derecelik artışın etkisiz olabileceğini düşünebilirsiniz, ancak küresel ısınmayla başlayan seller, kasırgalar ve boğucu sıcaklıklar yalnızca 2 derecelik bir sıcaklık artışının etkisi. Elbette uyduda bu gibi olaylar yaşanmayacaktır, fakat bilim insanları bu sıcaklık artışının uzun vadede olumsuz sonuçları olabileceğinden endişeleniyor ve bu konuda araştırmalar yürütüyor.

Kaynak